Acasă SĂNĂTATEA TA 2,68% dintre cărășeni, afectați de diverse tulburări mintale

2,68% dintre cărășeni, afectați de diverse tulburări mintale

Tulburările mintale au înregistrat o creştere îngrijorătoare în ultimi zece ani, la nivelul judeţului Caraş-Severin, de 87,70%, a declarat miercuri, la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Dănilă Miloş.

“O creştere accentuată o reprezintă incidenţa tulburărilor mintale. Faţă de perioada analizată, creşterea este cu 87,70% în 2017, ceea ce reprezintă 7.917 pacienţi. Dacă în anul 2010 erau înregistraţi 4.218 pacienţi, în 2013, numărul acestora a ajuns la 5.406, iar în 2017, la 7.917. Este cea mai mare creştere, fiind afectată 2,68% din populaţia judeţului. Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin monitorizează permanent evoluţia acestor boli, precum şi răspunsul sistemului de sănătate la această evoluţie. În acest sens, menţinem contactul şi în continuare cu medicii psihiatrii şi cu psihologii. Trebuie multă atenţie în ceea ce priveşte respectivele boli, pentru că, în timp, acestea ne pot invalida. Printre cauzele care au dus la o asemenea creştere se află îmbătrânirea populaţiei, creşterea stresului psihic la care este supusă populaţia, din motive preponderent social-economice, dar şi scăderea inhibiţiei tradiţionale privind accesarea serviciilor psihologice şi psihiatrice”, a afirmat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Caraş-Severin.

Dănilă Miloş a prezentat o statistică îngrijorătoare în ceea ce priveşte dinamica tuturor bolilor cronice. Conform acesteia, 49% din populaţia judeţului suferă de boli cronice, adică 145.854 locuitori. Cei mai mulţi suferă de hipertensiune arterială – 51.225, numărul pacienţilor crescând, faţă de 2010, cu 39,86%.

Dinamica evoluţiei bolilor cronice arată că, pe locul al doilea, cu o creştere de 72,31%, se află bolile cerebro-vasculare, urmate de cele pulmonare cronice obstructive, cu o creştere de 55,98%. Pe locul următor se situează tensiunea arterială şi epilepsia.

Boli cronice sunt considerate toate acele afecţiuni ale stării de sănătate ce nu pot fi îndepărtate total şi care, printr-una sau mai multe manifestări ale lor, au o evoluţie trenantă, de durată.

În aceeaşi şedinţă, directorul medical al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Laurenţiu Mărţuică, a precizat că în lipsa programelor de prevenţie, datele statistice se vor dubla în următorii ani.

 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Sfaturi pentru vestici: TOP 5 lucruri pe care trebuie să le iei zilnic cu tine în perioada verii

Atunci când trebuie să mergi la birou, în parc sau la plimbare, trebuie să-ți faci o listă cu produsele de care poți...

5 lucruri pe care NU le știai despre WINDSURFING, cel mai spectaculos sport estival

Mulți dintre cei care au încercat windsurfing-ul au declarat că acesta aduce senzații de neuitat și că adrenalina pe care o oferă...

Cât trebuie, de fapt, să stea un laptop la încărcat? Care sunt recomandările experților?

După ce ai achiziționat un laptop sau o baterie nouă pentru cel vechi, specialiștii recomandă încărcarea pentru cel puțin 24 de ore....

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: