Acasă SĂNĂTATEA TA 2,68% dintre cărășeni, afectați de diverse tulburări mintale

2,68% dintre cărășeni, afectați de diverse tulburări mintale

Tulburările mintale au înregistrat o creştere îngrijorătoare în ultimi zece ani, la nivelul judeţului Caraş-Severin, de 87,70%, a declarat miercuri, la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Dănilă Miloş.

“O creştere accentuată o reprezintă incidenţa tulburărilor mintale. Faţă de perioada analizată, creşterea este cu 87,70% în 2017, ceea ce reprezintă 7.917 pacienţi. Dacă în anul 2010 erau înregistraţi 4.218 pacienţi, în 2013, numărul acestora a ajuns la 5.406, iar în 2017, la 7.917. Este cea mai mare creştere, fiind afectată 2,68% din populaţia judeţului. Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin monitorizează permanent evoluţia acestor boli, precum şi răspunsul sistemului de sănătate la această evoluţie. În acest sens, menţinem contactul şi în continuare cu medicii psihiatrii şi cu psihologii. Trebuie multă atenţie în ceea ce priveşte respectivele boli, pentru că, în timp, acestea ne pot invalida. Printre cauzele care au dus la o asemenea creştere se află îmbătrânirea populaţiei, creşterea stresului psihic la care este supusă populaţia, din motive preponderent social-economice, dar şi scăderea inhibiţiei tradiţionale privind accesarea serviciilor psihologice şi psihiatrice”, a afirmat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Caraş-Severin.

Dănilă Miloş a prezentat o statistică îngrijorătoare în ceea ce priveşte dinamica tuturor bolilor cronice. Conform acesteia, 49% din populaţia judeţului suferă de boli cronice, adică 145.854 locuitori. Cei mai mulţi suferă de hipertensiune arterială – 51.225, numărul pacienţilor crescând, faţă de 2010, cu 39,86%.

Dinamica evoluţiei bolilor cronice arată că, pe locul al doilea, cu o creştere de 72,31%, se află bolile cerebro-vasculare, urmate de cele pulmonare cronice obstructive, cu o creştere de 55,98%. Pe locul următor se situează tensiunea arterială şi epilepsia.

Boli cronice sunt considerate toate acele afecţiuni ale stării de sănătate ce nu pot fi îndepărtate total şi care, printr-una sau mai multe manifestări ale lor, au o evoluţie trenantă, de durată.

În aceeaşi şedinţă, directorul medical al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Laurenţiu Mărţuică, a precizat că în lipsa programelor de prevenţie, datele statistice se vor dubla în următorii ani.

 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Liberalizarea pieței de energie: Sute de sesizări transmise de consumatori în legătură cu servicii prestate. Precizări ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a primit, de la începutul lunii ianuarie până în prezent, 298 de sesizări cu privire la nemulţumirile consumatorilor...

Țepe prin metodele ”Accidentul” și ”Sars-Cov-2” la Alba Iulia. Cum au acționat escrocii și atenționările Poliției

Calitatea aerului, în Sebeș, Lancrăm, Pianu de Sus și Crăciunelu de Jos, se încadrează vineri, în limitele prevăzute de lege, au transmis reprezentanții...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: