Acasă STIRI 40 de declarații, ignorate de polițiștii hunedoreni. Un prejudiciu indicat de Audit...

40 de declarații, ignorate de polițiștii hunedoreni. Un prejudiciu indicat de Audit a fost astfel ”îngropat”

[ad_1]

Zeci de declarații oficiale, solicitate de organele statului, au fost ignorate fix de cei care le-au cerut. Reclamantul nu a mai fost chemat la audieri și astfel procurorul de caz a decis cu ”masa goală”. Curtea de Conturi s-a prefăcut că nu înțelege un prejudiciu stabilit de un Raport de audit intern al Consiliului Județean Hunedoara. Astfel datele de natură economică nu au fost înaintate procurorului de către Curtea de Conturi și nici reținute în arhivele instituției.

Lanț infracțional zgomotos pentru ascunderea unor fapte de natură penală, evidente, derulate ani de zile într-o instituție de cultură. Teatrul Dramatic ”Ion D Sîrbu” Petroșani a devenit astfel teatru de operațiuni economico-financiare girate și acoperite tocmai de cei care trebuiau să vegheze la respectarea legii.

Cercetări doar de dragul maculaturii…

Polițiștii din IPJ Hunedoara au jucat șotronul cu o anchetă derulată la Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani. 40 de declarații, oficiale, asumate prin semnătură, solicitate chiar de organul de cercetare penală au fost refuzate chiar de solicitant.

Prin adresa 237 din data 1 august 2019, IPJ Hunedoara solicită conducerii Teatrului luarea unor puncte de vedere de la angajați pentru soluționarea dosarului penal  1006/P/2018 în care erau efectuate cercetări pentru abuz în serviciu.

Potrivit actului amintit, semnat de Mugurel Teodosiu, adjunctul comandantului IPJ Hunedoara și Neag Rovin, șeful (împuternciit) Serviciului  de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii rugau conducerea să ia puncte de vedere angajaților cu privire la mai multe aspecte indicate.

”Comisia rogatorie”, instituită  ad-hoc, dar dispusă de conducerea IPJ Hunedoara și formată din conducerea Teatrului trebuia să se substituie organului de cercetare pentru continuarea cercetărilor. Solicitarea făcea referire la detalii legate de activitatea artistică derulată la instituția de cultură din Valea Jiului pee o perioadă de șapte ani.

Foto 1. Extras solicitare IP HUnedoara
Foto 1. Extras solicitare IP HUnedoara

Adresa emisă de IPJ Hunedoara prevedea un termen limită de predare, 13 august 2019. Mai mult, spunea organul emitent, neducerea la îndeplinire a solicitării era sancționabilă cu o sumă cuprinsă între 500 și 50.000 de lei, prevăzută de articolul 283, aliniatul 4, litera B din CPP:

Ce i-a speriat pe polițiștii anchetatori?

În baza solicitărilor efectuate, angajații de la Teatrul Dramatic ”Ion D.Sîrbu” au răspuns unui formular – interviu legat de activitatea instituției în perioada solicitată de organul de cercetare: 2009-2017.

Extras formular întrebari angajați

Astfel, 45 de întrebări au reprezentat setul de interviu -cercetare prin care angajații Teatrului își aduceau aportul la finalizarea dosarului penal care viza o serie de abateri legate de activitatea din teatru.

Doar că, după ce angajații au finalizat declarațiile, polițiștii nu au mai avut nevoie de corespondența solicitată. Ce a însemnat această schimbare de optică pentru cercetarea dosarului? Care a fost motivul răzgândirii?

Răspunsul trebuie să-l ofere  alte organe de cercetare care sunt obligate să cerceteze, de data aceasta acuratețea activității săvârșite de polițiștii care au ignorat cu bună știință fapte de natură penală săvârșite în detrimentul bugetului public. Prejudiciul constatat de echipa de audit de la CJ Hunedoara, prin raportul 7296/24.05.2017 a evidențiat un prejudiciu de 4.275.797,90 lei

Ce spuneau angajații în declarații?

Numărul de pagini scrise de actori este unul consistent, însă toate informațiile au rămas doar la stadiul de maculatură.

Gazeta de dimineață vă va prezenta, în serial, declarațiile angajaților tocmai pentru ca adevărurile trăite de acești angajați să cunoască lumina zilei. Una refuzată de polițiștii din Hunedoara care au efectuat o cercetare ”din birou”, fără urmărirea scopului final: aflarea adevărului și documentarea unei reclamații depuse de conducerea Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” Petroșani. Reclamație depusă în baza  raportului de audit amintit. Control dispus de conducerea CJ Hunedoara. 

Doar că între timp, după aflarea rezultatului Auditului, CJ Hunedoara s-a răzgândit, refuzând sesizarea organelor statului. Astfel se demonstrează încă o dată că echipele de audit sunt folosite doar ca instrumente politice. Practică uzuală în lumea politică cea care este înfiptă în instituțiile statului. Dar practică pe care organele statului român nu a reușit încă să o demonstreze. Și asta fiindcă ele – organele – sunt numite tot cu suport politic de persoanele influente din fiecare județ în parte. 

Faptele au fost săvârșite în perioada în care la conducerea Teatrului Dramatic ”Ion D Sîrbu” se afla Nicoleta Bolcă, iar mandatul CJ Hunedoara era asgurat de trioul Mircea Ioan Moloț – Costel Avram – Dan Daniel. Ultimii doi, fiind activi și astăzi unul administrator public, mâna dreaptă a președintelui Laurențiu Nistor și cel de-ak doilea secretar general, mâna dreaptă a lui Costel Avram. Aceiași ultimi doi protagoniști sunt direct răspunzători de toate presiunile care astăzi au loc asupra angajaților din teatrul petroșănean care au îndrăznit să declare adevărul despre faptele de până în anul 2017.

Zilele următoare vă vom prezenta alte declarații, dar și legăturile care stau în spatele acestor acțiuni care evidențiază relații infracționale din județul Hunedoara.

 

 

 

 

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: