Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA 5 ani de limbă și cultură chineză la Deva

5 ani de limbă și cultură chineză la Deva

În data de 29 ianuarie 2015, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul „Confucius” din Sibiu, a marcat împlinirea a „5 ani de limbă și cultură chineză la Deva”.

România a stabilit în urmă cu 65 de ani relații diplomatice cu Republica Populară Chineză, iar județul Hunedoara are o frumoasă tradiție în domeniul colaborării instituționale, administrative și economice cu entități din Republica Populară Chineză.

Prin acest parteneriat, a venit rândul culturii, al universului spiritual, să fie obiectul unei colaborări care a pornit sub excelente auspicii, o colaborare ce va permite unui important segment al populației județului Hunedoara să cunoască îndeaproape aspecte ale spiritualității chineze. Au trecut cinci ani de când Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva a început această colaborare. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva s-a alăturat acum doi ani acestui proiect menit să apropie cele două civilizații.

Atunci când am demarat acest parteneriat am pornit de la premisa că, în ultima perioadă, a sporit interesul față de China, față de cultura și milenara civilizație a acestui stat care a cunoscut o înflorire deosebită și care se afirmă tot mai pregnant în viața economică, politică și culturală a lumii. În tot acest timp prietenii noștri chinezi ne-au însoțit și ghidat pașii, din toată inima, cu bucurie și entuziasm.

Cu acest prilej au fost organizate activități dedicate culturii și civilizației chineze care sunt tot mai numeroase și care atrag un public divers și foarte interesat de tot ceea ce înseamnă lumea chineză, cu bogatul ei tezaur spiritual și cultural.

Biblioteca noastră este singura bibliotecă publică județeană din România care are o filială cu cărți în limba chineză, în cadrul acesteia fiind organizate și cursuri de limbă și caligrafie chineză. Această filială a putut fi deschisă cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutului „Confucius” din Sibiu.

Succesul deosebit de care se bucură deja aceste cursuri, afluxul mare de cursanți, interesul constant manifestat față de impresionanta cultură chineză sunt realități pe care le constatăm în fiecare zi și care ne umplu de bucurie. De aceea, îmi exprim întreaga gratitudine pentru colaborarea extrem de rodnică, față de deschiderea și generozitatea de care partenerii noștri au dat dovadă în finalizarea proiectului nostru comun care a prins viață la Deva.

Astăzi am sărbătorit cinci ani de limbă și cultură chineză la Deva. Manifestările au început de dimineață la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, unde a fost inaugurată Clasa Confucius. Tot aici s-a organizat o expoziție de fotografie intitulată „5 ani de limbă și cultură chineză la Deva” și s-a făcut o demonstrație de Tai-Chi și de bucătărie chineză, după care invitații au participat la un simpozion dedicat acestui eveniment, care a avut loc în amfiteatrul liceului.

La aceste manifestări au participat, din partea R. P. Chineze, Bian Zhengdong, Șeful Biroului de Învățământ din cadrul Ambasadei R. P. Chineze, și domnul prof. univ. dr. Song Shaofeng, directorul Institutului „Confucius” din Sibiu. Din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu ni s-au alăturat domnul prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, domnul prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, Președintele Senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, doamna conf. univ. dr. Eva Nicoleta Burdușel și doamna conf. univ. dr. Dana Preda. Din partea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a participat domnul manager Ioan Sebastian Bara, din partea Primăriei Municipiului Deva a luat parte domnul viceprimar Ovidiu Moș, și doamna inspector școlar general adjunct Marta Mate, din partea Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara.

A doua parte a programului a continuat în eleganta Salle dʼOr din incinta Deva Mall, unde domnișoara profesoară Bai-Fang Sun a făcut o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor și tradițiilor chinezești legate de anul nou chinezesc. A urmat un extraordinar recital susținut de formații ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva: formația camerală „Armonia” sub bagheta domnului prof. Flavius Demian, formația de suflători „Brass band” condusă de domnul prof. Lucian Mârza și ansamblul folcloric „Românașul” sub conducerea domnului prof. Ioan Ovidiu Demea, dirijor, și doamna prof. Adela Mateș, coregraf.

La manifestările noastre de astăzi a luat parte un numeros public din comunitatea locală.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: