Acasă deces director casa de cultura timisoara A murit directorul Casei de Cultură a municipiului Timișoara, Pavel Dehelean

A murit directorul Casei de Cultură a municipiului Timișoara, Pavel Dehelean

[ad_1]

Directorul Casei de Cultură a municipiului Timișoara, Pavel Dehelean, s-a stins din viață, au anunțat duminică reprezentanții instituției.

“Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță cu profund regret plecarea dintre noi a domnului director prof. Pavel Dehelean.

Format ca profesor de matematică în cadrul Universității de Vest, a activat în cadrul Casei de Cultură cu mult timp înainte de a prelua conducerea în 1984, luând parte la toate activitățile culturale ale urbei. Rezultatele muncii sale au reflectat atenția și meticulozitatea cu care se apleca asupra evenimentelor din viața culturală a orașului Timișoara, iar amintirea colegilor păstrează energia și buna dispoziție pe care o radia.

Spiritul său liber, european și viziunea asupra orânduirii sociale și mai ales detașarea față de sistemul politic a făcut să fie compatibil cu toate valorile post-decembriste, împărtășind  ideile occidentale. Spunea adesea “Pe mine m-a interesat cultura, nu m-a interesat politica. E mai puțin important cine e la conducerea politică, esențiale pentru mine sunt cultura comunității și performanțele ei”.

A fost membru fondator al comitetului de organizare a „Festivalul Inimilor”, care este unul dintre proiectele cele mai importante ale Timișoarei, care a amprentat identitatea culturală orașului. A fost coagulantul unui circuit artistic început la Szeged, continuat la Timișoara, Băile Herculane, Vârșeț, Niș și până în Bulgaria. În vremurile post-decembriste a evidențiat valorile culturale pe care orașul nostru le are, ale conviețuirii, prieteniei, bucuriei, dar mai ales ale respectului între diferite culturi ale lumii și ale Europei. A contribuit substanțial la un model de conviețuire interetnică, cu care ne mândrim cu toții atunci când pomenim numele orașului nostru.

A făcut din Ansamblul Timișul un brand recunoscut în toată Europa și o solidă școală de dans și folclor. Asociația Artiștilor Plastici Amatori Romul Ladea, care reunește astăzi 130 de membri, Cenaclul literar Pavel Belu și revista Anotimpuri literare, formațiile folclorice Eszterlanc și Bobita, Corală feminină Carmina Dacică, formația de jazz–blues Bega Blues Band, cenaclul umoristic Ridendo și Universitatea Populară sunt doar câteva dintre proiectele culturale în care și-a investit energia și inspirația. În cele mai dificile  momente, când existența lor era periclitată, a preluat în activitatea Casei de Cultură a Municipiului fanzim-ul science-fiction timișorean, mișcarea de dans sportiv, diverse organizații scriitoricești, proiecte de teatru independent. În fiecare proiect a investit pasiune și energie, cu fiecare a izbutit performanțe. Puține sunt, în Timișoara, proiectele culturale care nu s-au intersectat, mai ales în momente sensibile, dificile, de criză, cu Casa de Cultură a Municipiului și cu managerul Pavel Dehelean. Și mai puțini sunt oamenii de cultură ai orașului pe care nu-i cunoștea, la fel și operele lor.

Pavel Dehelean a fost un adevărat prieten și partener al mediilor universitare, academice dar mai ales de cultură din România, iar plecarea sa dintre noi este profund și dureros resimțită. Casa de Cultură a Municipiului Timișoara este cu gândul și cu sufletul alături de familie și de prietenii săi în aceste clipe de grea încercare, transmițându-le cele mai sincere condoleanțe.

Nu îl vom uita niciodată. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, au transmis reprezentanții Casei de Cultură a municipiului Timișoara.

(FOTO: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: