Acasă STIRI A murit ”știe-tot”. I-a luat locul ”nu cred”.

A murit ”știe-tot”. I-a luat locul ”nu cred”.

[ad_1]

Da, trăim acel moment. Nu ni-l putem explica deși duhnește țara de analiști, de specialiști, de experți, de știe-tot. Nici măcar nu îl putem defini. Dar fiecare a simțit într-o formă sau alta că plutea deasupra tuturor. O fi mămăliga românească, o fi masa critică, o fi gradul de suportabilitate, o fi start-up… O fi, n-o fi… cred că ne este clar că nu e bine. Iar acest bine nu se traduce nici măcar prin bun la gust. Sau gusturi. E vorba despre un carusel din care nimeni nu poate ieși. Ieșirile sunt blocate. Culmea, nici măcar nu sunt flancate de oameni de ordine (care or mai fi ăia?!). Blocajul e generat de lipsa unor soluții, de lipsa de perspectivă, de absența unor studii care să indice CAUZA acestor vremuri. Nimic nu mai are valoare de adevăr. De rațiune. De logică. Suntem pe banda clar delimitată de versete… lansate în societate în ultimii 30 de ani. Au încolțit. Au dat roade. E vremea receoltei.

VREAU…

… oare vreau? Nici nu știu dacă vreau. Pentru că dacă mă uit în jur, nu-mi dau seama care e cauza pandemiei de fapt. În drept. Ce anume a generat, constituit, construit, consolidat, această pandemie. O fi COVID? O fi CAPVID? O fi genă? Din păcate, nu e geniu. Dar GENIU PUSTIU e un Eminescu pe care am putea liniștiți să îl înviem. Așa, desigur, prin creația lui. (vezi doar un fragment prezentat mai jos)

Fragment GENIU PUSTIU; de Mihai EMINESCU

Luă un ziar românesc. La pagina anunțurilor citi cu o semivoce sarcastică: Opera italiană… Ughenoții.

— Ai vrea să fie română? zisei indiferent.
— Se-nțelege. N-am putea avea o muzică… mai dulce și mai frumoasă ca cea italiană?

— Nu ești venit de mult.
— Nu.
— Înțeleg, zisei.
— De ce?
— Oamenii noștri, zic eu, sunt de-un cosmopolitism sec, amar, sceptic — ba și mai mult: au frumosul obicei de-a iubi orice-i străin, de-a urî tot ce-i românesc. Noi am rupt-o cu trecutul fie ca limbă, fie ca idee, fie ca mod de-a privi și a cugeta; căci altfel n-am putea trece în ochii Europei de națiune civilizată.

— Și… oare sunteți aceea de ce vreți să treceți?
— Hm… nu ești de aici… cum se vede.
— Nu.
— A… altceva… Ei bine, s-o știi de la mine că nimeni nu caută aicea de-a fi aceea de ce trece. Vezi la noi istorici ce nu cunosc istoria, literați și jurnaliști ce nu știu a scrie, actori ce nu știu a juca, miniștri ce nu știu a guverna, financieri ce nu știu a calcula, și de aceea atâta hârtie mâzgălită fără nici un folos, de-aceea atâtea țipete bestiale care umplu atmosfera teatrului, de-aceea atâtea schimbări de ministeriu, de-aceea atâtea falimente. Vei afla mai lesne oameni ce pun la vot existența lui Dumnezeu, decât suflete înamorate în limba și datinele străbunilor lor, decât inimi care să iubească caracteristica cea expresivă a poporului nostru, minți ocupate cu chestiunile de viață ale acestui popor, căruia îi scriem pe spete toate fantasmagoriile falsei noastre civilizațiuni. (:::) Femeia poporului nostru nu lucrează… are cu ce trăi; bărbatul nu lucrează, căci n-are la ce lucra — toate fabricile din lume concură cu mizerabila sa meserie. Cât despre inteligența noastră — o generațiune de amploiați… de semidocți… oameni care calculează cam peste câți ani or veni ei la putere… inteligență falsă, care cunoaște mai bine istoria Franței decât pe-aceea a României, fii unor oameni veniți din toate unghiurile pământului, căci adevărații copii de român încă n-au ajuns să învețe carte… oameni în fine care au făptură și caracter de la tații greci, bulgari și numai numele de la mumă — de la dizgrațiata Românie. Și încă dacă și-ar [fi] câștigat prin ceva dreptul de-a se numi români; dar nu. Ei își urăsc țara lor mai rău și mai cumplit decât streinii. O privesc ca un exil, ca o supărătoare condițiune a existenței lor… ei sunt… cum o spun înșii, români de naștere, francezi în inimă — și dacă Franța le-ar procura semidocților noștri avantajele pe care le dă nefericita lor patrie, ei ar fi emigrat de mult… cu toții!

Pre legea mea, urmai, ștergându-mi sudoarea, arată-mi un om care să scrie romanul Mizeriilor acestei generațiuni, și acel om va cădea ca o bombă în mijlocul pustiitei noastre inteligențe, va fi un semizeu pentru mine, un mântuitor, poate, pentru țara lui.

— Schimbați opiniunea publică, dați-i o altă direcțiune, răscoliți geniul național — spiritul propriu și caracteristic al poporului din adâncurile în care doarme, făceți o uriașă reacțiune morală, o revoluțiune de idei, în care ideea românesc să fie mai mare decât uman, genial, frumos, în fine, fiți români și iar români, zise el încet și răgușit.

— Cine s-o facă asta? Nu sunt toți astfel? Nu sunt toți numai receptivi — francezi, italieni, spanioli, tot — numai români nu?

— O! nu trebuie oameni mulți pentru asta… Spiritul public este fapta puținor oameni. O singură frunte unsă cu mirul lui Dumnezeu e în stare să forme din oceanul cugetărilor omenești o singură volbură gigantică, care să se-nalțe din fundul abisului mării până sus în nourii gânditori din cerul luceafărului ce se numește geniu… Arătați-le iasma viitorului și se vor speria de el. Arătați-le unde-ar ajunge de-ar urma tot astfel și se vor întoarce… Dar în fine — adaose el c-un surâs sceptic — de ce să cercăm noi a ridica generațiunea cu umărul? Tot ce se-ntâmplă pe lume rezultă. De-o fi ca ei să se stingă, se vor stinge și cu noi și fără de noi — de nu, nu.

TU VREI?

Cine spune adevărul azi în anul 2021? La un an după 20.20. Cine are credibilitate? Cine are bune intenții? Simțiți ce răspunsuri v-ați dat. Nu aveți o certitudine în nimic. Asta e adevărata problemă. A pierit încrederea. A murit noțiune de SIGUR, ȘTIU… POT. VREAU. Pentru că după atâta sămânță de scandal, de incertitudine, de mediocritate, de fariseism, unde să mai și crească altceva?! Cine să-și asume o alt fel de cultură? Altfel vorbind, aceasta a fost adevărata strategie națională. Cine a scris-o? Nu o să știm noi. Putem bănui. Am putea emite niște ipoteze de lucru.

Vreau să subliniez doar un aspect în aceste rânduri. Și asta în primul rând pentru că eu am nevoie de răspunsuri.

Zilele trecute a fost anunțat decesul fiului primului șef al Serviciului Român de Informații.  Victimă a COVID, potrivit informațiilor publice. Păcat! În Guvernul Petre Roman, șef al SRI a fost Virgil Măgureanu. Da, acel SRI. O structură TABU. Sau nu. Toți știm despre SRI-iști. Toți vorbim despre ei. Partea de nonsens este că nici măcar EI nu prea știu despre EI și despre fișa postului lor. Instituțional-strategic, vorbind. EI fac și desfac. Așa o fi. Dar pe cine să crezi? Pe care dintre ei? Or fi albi sau or fi negri? Simțiți rolul instituției? Tocmai a fost condamnat unul care a fost de-al lor. Pentru ce? Pentru fapte economice. Trăiască uscăturile!  Nu ne putem da seama, în niciun caz, dacă această instituție este ceea ce ar trebui să fie.  Poate nici nu trebuie să știm…. Și nici nu am vorbi despre ei, dacă ei nu ar fi atât de Serviciul NEROMÂN de Informații. Păi de ce? Păi uite și numai pentru că (e dreptul meu să cred asta, pentru că nu am primit explicații în 18 ani de întrebări repetate)). Cine conduce? Cine decide pentru mine?:

Virgil Măgureanu, primul șef al SRI din România democrată este maghiar: Imre Asztalos .Și că este maghiar nu mă încurcă în mod capital. Faptul că l-au disimulat în Virgil Măgureanu (l-au botezat, s-a botezat, treaba lor)  mă îndreptățește să fiu sceptică. Mai mult, a fost membru PCR. Și acest PCR nu e testul COVID. E tocmai Partidul Comunist Român. Un partid care pentru mine, copil născut în stat comunist, înseamnă și poliție politică, și stat polițienesc, și rădăcini nesănătoase pentru partidele politice care ne conduc din 1990 încoace. Și pentru că, pentru mine, copil născut în comunism și instruit în uniforma de pionier, este evident că instituțiile statului nu mai sunt ale statului, ci ale unor grupuri de interese sau de influență. Influență și interese de natură internă sau externă. Și pentru mine, copil născut în comunism, care nu a stat cu capul în doctrina nimănui, au fost evidente traseele și linia care ne-a dus aici . La fitilul din 2021.

E fitilul înmuiat în benzină și chibritul aprins a fost folosit. Mai am o singură dilemă, înaine de a auzi BUM-ul final. Cine a fost piromanul? Că mi-e evident: explozia se va produce. De data aceasta e chestiune de zile, de ore.

Da, și suntem dezbrăcați. De tot.

Nu vă puteți explica frigul sau frigurile. Ne… binele? Disconfortul? Dezamăgirea? Frustrarea? Nu e ușor. Nu e ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. E o istorie. Una de 30 de ani. De noi. De voi. E o muncă de echipă.

Nu e bine,, așa-i? Dar cine a dorit altceva? Cine a făcut în alt fel?

Cine a îmbrățișat ”profesorii buni (a se citi indulgenți)? Cine a promovat politicienii buni (a se citi, cei care ne dau tot ce cerem?) Cine a ales viața ”bună” (a se citi, cea ușoară…. sărbătoare să fie?!) Cine a acceptat o minciună, o promisiune, cu titlu de virtute? A fost bine. A fost horă. Una mare. Acum e vremea valsului. Să înceapă dansul….

Și totuși…. GENIU e PUSTIU?

Răspunsul vi-l dați singuri.

Aleg să nu fie. Și voi cere educație, cultură, onestitate, demnitate. Și, cam da, nu trage, dom`Senaca! SUNT.EU…. Sau trage, dar să mă și nimerești. Pentru că sunt… În definitiv, nu contează cine sunt. Contează ce sunt. Și, mai ales, de ce sunt.  A, VREAU doar să vă spun: s-a mărit ZIUA. S-a scurtat NOAPTEA. Evident, vă îndemn la imaginație și viziune prin acest text….

S-a schimbat ora…. Schimbarea vremurilor nu depinde de ei, ci de fiecare TU.

Să fie… 24 din 24! Pentru că NU CRED că vrem să se mărească NOAPTEA.

 

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: