AcasăADMINISTRATIEAfaceri după modelul francez: Valea Jiului=Valea Energiei

Afaceri după modelul francez: Valea Jiului=Valea Energiei

Francezii din Regiunea Franche-Comte au dat un exemplu românilor-politicieni şi oameni de afaceri-despre modul în care cooperarea şi punerea în comun a ideilor pot aduce progres şi bunăstare.

Trecută prin două procese de restructurare, zona oraşului Belfort, cunoscută iniţial pentru minele de sare, este astăzi una dintre cele mai prospere din Franţa, aici dezvoltându-se un cluster format din peste 200 de firme care au investit în producţia de energie.

Acest model este propus şi în relaţiile de afaceri care ar putea demara între judeţul Hunedoara şi Regiunea Franche-Comte, în cadrul unui proiect comun prin care să fie pus în valoare potenţialul energetic al Văii Jiului.

„Sperăm ca oamenii de afaceri francezi să găsească parteneri în judeţul Hunedoara care ar putea să producă piese pentru instalaţiile energetice din Belfort, iar în Valea Jiului să pună umărul la găsirea unor modalităţi competitive de exploatare a huilei, benefice pentru toţi. Am plecat la drum încrezători, partea franceză având experienţă în domeniu, iar autorităţile judeţene asigurându-le tot ceea ce este necesar pentru a-şi pune în aplicare proiectul”, a afirmat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

Iniţiatorul acestui proiect bilateral, europarlamentarul Iuliu Winkler, a declarat că este nevoie de o mare seriozitate din partea oamenilor de afaceri interesaţi de colaborare cu partea franceză. De altfel, numai construcţia relaţiei dintre cele două regiuni a durat doi ani de zile.

„Proiectul este unul de perspectivă, pentru care este nevoie de răbdare. Următorul pas în continuarea acestuia va fi organizarea unei misiuni economice în judeţul Hunedoara, la care vor participa oameni de afaceri din Belfort, în luna mai 2013. Este un proiect complex, care include colaborări cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi autorităţile din Deva, Haţeg şi Valea Jiului”, a completat europarlamentarul Iuliu Winkler (foto).

Proiectul „Valea Energiei”, derulat deja în Belfort, reuneşte 200 de firme din Regiunea Franche-Compte, reprezentând un model de succes pentru reconversia profesională a unei zone monoindustriale, în care principala ocupaţie a fost extracţia sării. În urma reconversiei, zona s-a reprofilat pe producţia de energie, cifra de afaceri anuală ajungând la 4 miliarde de euro, cu 50.000 de locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc