Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Agrometeo: Speciile agricole de toamnă vor parcurge ritmuri normale de vegetație pe...

Agrometeo: Speciile agricole de toamnă vor parcurge ritmuri normale de vegetație pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului

Pe suprafețele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfășura mai lent, în timp ce regimul hidro-termic din aer și sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetație la speciile de toamnă (rapiță, orz și grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, se arată în prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 14-20 octombrie, consultată, marți, de AGERPRES.

Din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă din stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare și local apropiate de optim, în Banat, Maramureș, Oltenia, pe suprafețe extinse din Crișana, vestul și nord-vestul Munteniei, local în nordul și centrul Transilvaniei, izolat în sud-estul Dobrogei.

În Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Transilvaniei, local în nord-vestul Crișanei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.

Pe de altă parte, regimul hidro-termic din aer și sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetație la speciile de toamnă (rapiță, orz și grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe suprafețele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfășura mai lent.

Specialiștii în agrometeorologie sunt de părere că rapița înființată în perioada optimă va înregistra germinarea (80-100%) și răsărirea (10-100%), mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a țării unde se va continua înfrunzirea (3-6 frunze). De asemenea, în funcție de data semănatului și condițiile pedo-climatice, orzul și grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare-răsărire (10-100%) și apariția primelor frunze (10-20%).

În plus, se vor continua lucrările de însămânțare în perioada optimă (15 septembrie-20 octombrie), pentru ca plantele să poată beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de călire și vernalizare /trecerea de la perioada vegetativă la cea generativă se realizează în perioada de toamnă-începutul iernii, n.r./. Cultura de porumb își va definitiva maturitatea deplină (90-100%), cu extindere și chiar finalizare a lucrărilor de recoltare, în majoritatea regiunilor agricole.

La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură vor predomina maturitatea tehnologică și recoltarea, iar la cultura de cartof din centrul țării se vor definitiva lucrările de recoltare. Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea rodului/lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor, precum și recoltarea la soiurile tardive. Condițiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfășurării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare).

Recomandările de specialitate includ, printre altele: continuarea și chiar finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare ale produselor agricole de sezon; eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale și efectuarea arăturilor adânci de toamnă; urgentarea pregătirii patului germinativ și semănatul culturilor de toamnă în epoca optimă; lucrări de întreținere în plantațiile pomi-viticole.

Caracteristicile meteorologice estimate pentru perioada 14 — 20 octombrie relevă faptul că vremea va fi predominant mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 și 24 de grade Celsiur, la nivelul întregului teritoriu, abaterile termice pozitive fiind între unu și 12 grade Celsius.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16 și 29 de grade Celsius, la scara întregii țări, iar minima se va situa între 4 și 18 grade Celsius, în aproape toate regiunile. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 13 și 26°C, limite favorabile desfășurării fazelor de vegetație la speciile de toamna deja înființate și continuării lucrărilor de semănat la grâul de toamnă.

Sub aspect pluviometric se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată țara. În primele zile ale perioadei se vor înregistra cantități de apă mai însemnate, îndeosebi în zonele vestice, nordice și centrale.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: