Acasă ECONOMIE Ai credit în valută? Uite ce îți pregătește Guvernul!

Ai credit în valută? Uite ce îți pregătește Guvernul!

Românii care au un credit bancar în valută, vor putea să beneficieze de o nouă lege pe care Guvernul o pregătește și care va permite restructurarea creditelor populației. Reglementarea ar putea să intre  în vigoare chiar de la 1 iulie, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Premierul Victor Ponta a anunțat încă de la începutul lunii februarie că Executivul va adopta o Ordonanță prin care persoanele care au credite la bănci și un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înțelegeri cu banca, la înjumătățirea ratei pe o perioadă de doi ani. Cei care optează pentru această măsură nu trebuie să aibă restanțe mai mari de 90 de zile. De asemenea, o altă idee lansată în spațiul public a fost aceea ca cetățenii români cu credite în valută să poată să le transforme în monedă națională în mod automat – fără a mai trece prin analiza dosarelor –  iar cursul de schimb la care se transformă creditul să fie cel de la data semnării contractului de creditare.

Liviu Voinea susține că ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, lucrează la forma finală a proiectului de ordonanță care speră că va fi aplicabil cu data de 1 iulie.

“Probabil va intra în vigoare de la 1 iulie. Din câte știu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucrează la forma finală a acestei Ordonanțe care va fi, la un moment dat, în perioada următoare, pe masa Guvernului și în dezbatere publică înainte de a ajunge pe masa Guvernului. Măsura ajută cel puțin un milion de oameni care au credite la bancă și sunt sub salariul mediu pe economie.”, a declarat Voinea, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că nu este de acord cu denumirea de “Electorată”, sub care este cunoscută această măsură, deoarece motivul elaborării ei nu este unul electoral, ci este dat de deficitul de cerere.

“Această măsură este numită greșit, după părerea mea, ‘Electorata’. (…) Este o măsură bună pe ansamblul economiei, ajută populația și băncile. Este o schemă de restructurare a datoriilor populației. Motivul nu este electoral, motivul este deficitul de cerere. Soluția poate nu este cea mai bună, poate fi îmbunătățită această soluție, nu este nimeni deținătorul adevărului absolut, dar trebuie găsită o măsură de stimulare a venitului disponibil”, a subliniat ministrul delegat pentru Buget.

Liviu Voinea a atras atenția că în România există un deficit de cerere, care poate fi rezolvat fie prin creșterea veniturilor prin majorarea salariilor și pensiilor, fie prin creșterea veniturilor disponibile, adică ceea ce rămâne în buzunar după plata obligațiilor către stat și a ratelor la bancă.

“Problema economiei românești este că ea crește pe baza exporturilor, a agriculturii, a producției industriale, dar nu și a cererii interne, a consumului intern. Consumul intern are două componente: consumul populației și investițiile firmelor. Am luat măsura, care e adoptată, publicată în Monitorul Oficial, cu scutirea de impozit pe profitul reinvestit, care intră în vigoare de la 1 iulie. Și mai este această măsură, de restructurare a datoriei pentru cei care sunt buni platnici și au venituri sub medie. Au mai luat astfel de măsuri SUA, Irlanda, Italia și alții. Nu creează inechitate în rândul contribuabililor. S-au inventat în România căsătoriile mixte, între săraci și bogați, între bugetari și privați, între cei cu credite și cei fără credite. Am identificat în mod corect și susțin până la capăt că în România e deficit de cerere. Nu se consumă destul. Cum se rezolvă acest deficit de cerere? Sunt două variante: crești veniturile prin majorarea salariilor și pensiilor, dar nu am spațiu fiscal să fac asta substanțial, sau crești venitul disponibil, câți bani rămân în buzunar după plata obligațiilor la stat și a ratelor la bancă. Cum poți să crești venitul disponibil? Scăzând rata la bancă, dar numai în acord cu banca. Nu e nimic obligatoriu. O anumită perioadă îți reduci rata, pe altă perioadă va crește rata, dar atunci când crește statul îți va da o deducere, din banii tăi, nu din banii altora, din impozitul pe venitul pe care îl datorai tu, nu mai mult decât impozitul pe venit pe care îl datorai tu, la venitul pe care îl obțineai. E un transfer de bani de la tine la tine”, a explicat Voinea.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: