Acasă STIRI ALBA: 58 cazuri de COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. INCIDENȚA...

ALBA: 58 cazuri de COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. INCIDENȚA în municipii, orașe și comune din județ

[ad_1]

Costul mediu lunar de întreținere și contribuția lunară de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, valabile pentru anul 2021, intră la aprobare vineri, 26 februarie, în Consiliul Local.

Noile sume intră în vigoare de la 1 martie 2021 și reprezintă costul mediu lunar de întreținere și contribuția lunară de întreținere pentru persoanele instituționalizate și/sau a susținătorilor legali ai acestora pentru anul în curs.

Costul mediu lunar de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabilește în funcție de gradul de dependență al fiecărui beneficiar pe baza costului lunar mediu, după cum urmează:

– persoanele independente – 3.100 lei/ beneficiar

– pentru persoanele semidependente – 4.000 lei/beneficiar

– pentru persoanele dependente – 4.450 lei/beneficiar

Contribuția lunară de întreținere a persoanelor vârstnice din centru a fost stabilită în funcție de gradul de dependență al fiecărui beneficiar, pe baza costului mediu lunar, după cum urmează:

– pentru persoanele independente – 2.000 lei/beneficiar

– pentru persoanele semidependente – 2.200 de lei/beneficiar

– pentru persoanele dependente – 2.400 lei/beneficiar.

Încadrarea beneficiarilor în grade de dependență se realizează de către Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, prin personalul de specialitate numit în echipa de evaluare.

Beneficiarii instituționalizați datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoare veniturilor personale lunare, fără a depăși costul mediul lunar ori contribuția de întreținere pentru fiecare categorie de beneficiari, aprobată prin hotărâre.

Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămin, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soț și soție, rudele în linie dreaptă, frați și surori, precum și celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Contribuția susținătorilor legali

Contribuția susținătorilor legali ai persoanelor instituționalizare în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabilește în următoarele procente:

La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali, se procedează după cum urmează:

– din veniturile nete lunare ale susținătorilor legali se scad eventualele obligații legale de întreținere, aflate în executare

– suma rămasă se împarte la numărul membrilor de familie pe care susținătorii legali îi au efectiv în întreținere.

La stabilirea venitului lunare pe membru de familie al susținătorilor legali se iau în calcul veniturile salariale sau asimilate salariilor, veniturile din pensii de orice natură, indiferent de fondurile din care se plătesc acestea, veniturile din indemnizații sau din alte drepturi acordate potrivit legii, precum și sin alte surse cu caracter permanent.

Nu se iau în calcul următoarele categorii de venituri:

– indemnizația pentru însoțitor care se acordă persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate

– indemnizația lunară acordată adultului cu handicap vizual grav pentru plata însoțitorului acordată în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

– indemnizația lunară și bugetul personal complementar acordate în baza Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

– indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap grav în baza art. 42aliniatul (4) din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

– ajutorul social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările și completările ulterioare

– alocația pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare

– indemnizația de creștere a copilului

– tichetele de masă, indemnizația de hrană, prevăzută în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările și completările ulterioare, precum și drepturile de hrană acordate în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/199 privind drepturile de hrană în timp de pace ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare

– sporul pentru condiții deosebite de muncă, acordat în conformitate cu prevederile legale.

Susținătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuția lunară integrală printr-un aranjament de plată. Dacă, prin aplicarea cotei de 60% din veniturile personale lunare se acoperă valoarea totală a contribuției lunare, susținătorii legali nu mai sunt ținuți de obligația susținerii plății diferenței de contribuție.

Cuantumul sumei care se poate încasa de la susținătorul legal în urma procentelor prevăzute mai sus nu poate depăși o cincime din venitul mediu net lunar al susținătorului legal obligat la plată pentru un beneficiar îngrijit în cămin, o pătrime pentru doi beneficiari și o treime pentru trei sau mai mulți beneficiari.

Contribuția susținătorului legal împreună cu întreținerea stabilită prin hotărâre judecătorească și datorată copiilor sau altor persoane, nu va putea depăși jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

În cazul în care persoanele vârstnice instituționalizate lipsesc din cămin pe perioade mai mari de 5 zile consecutive, contribuția de întreținere se recalculează, la cerere, scăzându-se suma aferentă zilelor lipsă din cămin, prin raportarea la valoarea totală a contribuției de întreținere din luna respectivă.

De asemenea, perioada maximă în care un beneficiar poate lipsi voluntar din cămin și poate solicita recalcularea contribuției de întreținere este 30 de zile într-un an calendaristic.

Perioada de 30 de zile nu se reportează de la un an la altul. Beneficiarii nou instituționalizați pot lipsi voluntar din cămin în cursul anului în care se instituționalizează, o perioadă proporțională cu timpul rămas până la sfârșitul anului din perioada maximă stabilită.

Perioadele de spitalizare ale beneficiarului nu se consideră lipsă voluntară din cămin, în aceste cazuri recalcularea făcându-se pe baza documentului medical de externare, dacă aceștia au lipsit mai mult de 5 zile consecutive.[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ce meserii și ce afaceri trebuie să-și asigure activitatea. Tipuri de Asigurări de Răspundere Profesională

Ne place să privim lumea antreprenoriatului ca pe o poveste de succes, în care oamenii își aduc la îndeplinire un vis din...

Ce poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, înseamnă că glanda ta tiroida nu poate produce suficient hormoni tiroidieni. Cauzele cele mai frecvente sunt...

Cum să găsești rapid din sute de modele, husa de care telefonul tău are nevoie? 

Ți-ai dorit de multă vreme un iphone nou și ai reușit să îl obții. Acum sigur ai pornit în căutarea unei huse...

Șorțurile de Bucătărie: Accesoriul Indispensabil

Dacă eşti pasionat de gătit sau lucrezi în acest domeniu, ştii cât de necesar şi de util este un sorţ de bucătărie....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: