Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Alimentele modificate genetic - subiect al unei declarații semnate la Berlin de...

Alimentele modificate genetic – subiect al unei declarații semnate la Berlin de statele riverane Dunării

saptamana-verde

Cheatiunea OMG (Organisme modificate genetic) este subiect de dezbatere în mai multe state europene, iar soia și porumbul sunt cel mai adesea arătate cu degetul atunci când vine vorba despre folosirea pe scară largă a alimentelor modificate genetic. În ultimii ani – conform statisticilor – UE a importat masiv soia și porumb din Brazilia, Argentina și SUA, țări care nu impun restricții la cultivarea de OMG. În aceste condiții, țările europene au decis să se coalizeze și să elaboreze o politică comună pentru găsirea de noi soluții  în problema proteicelor vegetale.

În cadrul târgului  Săptămâna Verde-Berlin 2013, reprezentanții Austriei au propus semnarea unei așa numite « Danube Soy Declaration », document ce se referă la necesitatea identificării unor surse alternative de proteină și renunțarea treptată la importurile de OMG de pe continentul nord-american. Prezent la Berlin, ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, a salutat inițiativa, declarând însă că România nu este pregătită să semneze o astfel de declarație înainte de a afla și  opinia organizaţiilor şi asociaţiilor de fermieri.

,, România, consecventă principiilor susţinute până în prezent, de a lua în considerare opiniile ştiinţifice exprimate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi mediul academic naţional, nu a fost pregătită să semneze această Declaraţie cu ocazia Târgului Săptămâna Verde – 2013. În răspunsul adresat ministrului Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a fost de acord cu necesitatea identificării unor soluţii pentru creşterea competitivităţii sectorului animal din UE precizând că trebuie luate în considerare toate opiniile mediului academic românesc, care încă nu sunt finalizate. De asemenea, principiul transparenţei este foarte important şi de aceea, pentru a lua o decizie, este importantă şi opinia organizaţiilor şi asociaţiilor de fermieri care trebuie consultate ”, se arată într-un comunicat al ministerului de resort de la București.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ce meserii și ce afaceri trebuie să-și asigure activitatea. Tipuri de Asigurări de Răspundere Profesională

Ne place să privim lumea antreprenoriatului ca pe o poveste de succes, în care oamenii își aduc la îndeplinire un vis din...

Ce poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, înseamnă că glanda ta tiroida nu poate produce suficient hormoni tiroidieni. Cauzele cele mai frecvente sunt...

Cum să găsești rapid din sute de modele, husa de care telefonul tău are nevoie? 

Ți-ai dorit de multă vreme un iphone nou și ai reușit să îl obții. Acum sigur ai pornit în căutarea unei huse...

Șorțurile de Bucătărie: Accesoriul Indispensabil

Dacă eşti pasionat de gătit sau lucrezi în acest domeniu, ştii cât de necesar şi de util este un sorţ de bucătărie....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: