Acasă Csaba Varga Alpinistul orădean Csaba Varga începe ascensiunea pe Everest

Alpinistul orădean Csaba Varga începe ascensiunea pe Everest

[ad_1]

Alpinistul orădean Csaba Varga începe ascensiunea pe Everest în această săptămână, încercând astfel să devină primul maghiar din Expediţia Ungară Everest “Tisztán” (curat) care escaladează fără oxigen suplimentar cel mai înalt vârf montan din lume.

Csaba Varga, membru al echipei Kalifa Alpin, participă la expediţii montane din 2013, perioadă în care a reuşit să cucerească patru din cei 14 optmiari ai lumii fără a folosi butelii de oxigen. Această performanţă maghiară a fost depăşită doar de regretatul Erőss Zsolt, alpinist din Miercurea Ciuc, care a rămas un exemplu pentru Csaba Varga.

Csaba Ágh, antrenor personal şi scafandru fără butelii de oxigen, l-a ajutat pe Csaba Varga să se pregătească cu tehnica sa de respiraţie şi antrenament de fitness adaptat stilului său de alpinism.

Potrivit planurilor iniţiale ale lui Csaba Varga, acesta ar fi vrut să înceapă să escaladeze Everestul în primăvara anului 2020, Anul Solidarităţii Naţionale, însă în cele din urmă proiectul a eşuat din cauza epidemiei de coronavirus.

Csaba Varga a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, probabil, în decurs de o săptămână, va ajunge din Kathmandu, capitala Nepalului, în tabăra de bază, situată la altitudinea de 5360 m pe Everest.

Potrivit planului iniţial, Csaba Varga ar fi urcat pe vârful Everest dinspre China, dar acest lucru nu este posibil anul acesta, astfel că va începe escaladarea din partea sudică, dinspre Nepal. După cum a declarat, unul dintre avantajele traseului sudic este, de exemplu, faptul că este mai accesibil şi condiţiile meteo sunt mai stabile.

Alpinistul a subliniat că dificultatea reală în escaladarea unui optmiar este lipsa tot mai redusă a oxigenului în raport cu
altitudinea. În regiunea de vârf, conţinutul de oxigen din aer este de doar 30% faţă de cel măsurat la nivelul mării.

“Se spune adesea că omul concurează cu timpul, deoarece deficienţa de oxigen are un efect drastic asupra întregului corp, de la temperatura organismului, la capacitatea de coordonare, până la circulaţia arterială” , a spus alpinistul.
Acesta a atras atenţia asupra faptului că alpiniştii cu butelii de oxigen nu percep aceste dificultăţi. Datorită aprovizionării constante cu oxigen, aceşti montaniarzi se află pe un “munte mai mic” cu aproximativ 2.000 m în ceea ce priveşte efectele asupra organismului, situându-se cu mult sub zona pericolului vital.

Csaba Varga, la fel ca în cele opt expediţii ale sale de până acum, va lua cu el, de la Budapesta, pentru Everest, un echipament de aproximativ 50 kg. În tabăra de bază se va decide cine vor fi camarazii cu care va urca pe vârf.

Alpinistul a vorbit şi despre faptul că există întotdeauna puncte moarte într-o expediţie de optmiar.

“Dar am ceva de care să mă sprijin, întrucât obiectivul meu depăşeşte dorinţa mea personală de a escalada cel mai înalt munte din lume. Scopul meu este să fiu primul maghiar care urcă pe Everest fără oxigen suplimentar şi, astfel, Ungaria să devină cea de-a 40-a naţiune din ume care reuşeşte această performaţă”, a declarat Csaba Varga pentru sursa citată.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: