AcasăSTIRIAnalist: Cursul va ajunge la 5 lei pentru un euro până la...

Analist: Cursul va ajunge la 5 lei pentru un euro până la finalul anului

Lira turcească și leul au avut cele mai slabe evoluții în raport cu dolarul și, respectiv, euro, în rândul monedelor din statele emergente în prima parte a anului, iar analiștii preconizează un sfârșit de an încă și mai slab, cu o depreciere suplimentară de aproape 5% pentru moneda românească, scrie profit.ro

“Principala problemă în România vine pe partea fiscală, având în vedere riscurile economice care se prefigurează. Pe măsură ce creșterea economică încetinește, devine dificil să majorezi rata dobânzii sau să ții deficitul sub control”, spune acum Marcin Lipka, analist senior la firma poloneză de brokeraj Cinkciarz, creditat de Bloomberg drept analistul cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune.

Lipka estimează că leul se va deprecia cu încă 4,9% față de euro până la finele anului, după un declin de aproape 2% în primul trimestru. Până la finele primului trimestru din 2020, moneda românească va atinge pragul de 5 lei în raport cu euro, apreciază analistul.

La începutul anului, în varianta de iarnă a Proiecției Principalilor Indicatori Macroeconomici, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a menținut la 5,5% estimarea de creștere a economiei românești în acest an și la 2,8% pe cea privind inflația la sfârșitul lui 2019, însă a modificat în creștere la 4,67 lei/euro, de la 4,62 lei/euro, prognoza privind cursul de schimb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc