Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Andreea Blându, o tânără speranță a literaturii

Andreea Blându, o tânără speranță a literaturii

A intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva de a încuraja și sprijini debutul editorial al unor tineri și foarte tineri scriitori, talente autentice a căror afirmare o privim cu deosebită satisfacție.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în data de 10 aprilie 2013 la Hotel „Rusca” din municipiul Hunedoara lansarea cărții Sclipind la ultimul vagon a cărei autoare este Andreea Blându. Tânăra de 18 ani este elevă în clasa a XI-a a Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”, cu rezultate excepționale la învățătură, cu premii obținute de-a lungul anilor la olimpiadele de matematică, limba și literatura română, religie. Romanul de debut al acestei eleve pasionate de scris, de muzică și limbi străine, a apărut la Editura EMIA din Deva, editură care ne-a obișnuit cu apariții editoriale de bună calitate. Cartea tinerei Andreea Blându este scrisă cu un talent epic autentic, cu o acțiune foarte bine condusă de tânăra autoare, cu personaje bine conturate și impresionante, cu o foarte bine stăpânită tehnică a romanului.

Nu putem avea bucurie mai mare decât întâlnirea cu tineri și foarte tineri scriitori care, cu talent și dăruire, își fac intrarea în lumea literară. De cele mai multe ori, această intrare se face pe poarta din față. Așa este și cazul tinerei Andreea Blându, eleva dăruită cu harul literaturii, îndrăgostită de scris, iubitoare de tot ce e frumos și tot ce bucură sufletul. La cei 18 ani ai ei, împliniți în ziua de 15 ianuarie, asemenea marelui nostru Eminescu, o zi ce își va pune cu siguranță amprenta pe întregul ei parcurs literar de acum înainte, Andreea stăpânește arta scrisului, procedeele epice ale romanului, știe să dozeze acțiunea, creionează personaje puternice, bine individualizate. În fața colii de hârtie, mai bine zis în fața ecranului calculatorului, Andreea se simte în largul ei, reușește să strunească fraze, propoziții, cuvinte. Cuvinte care îi vin cu ușurință, dovadă a incontestabilului ei talent. Un merit deosebit în descoperirea acestei noi stele pe firmamentul literaturii hunedorene îl are poeta și editoarea Paulina Popa care, cu simț artistic deosebit, a avut încredere să-i publice acest prim roman la Editura EMIA pe care o conduce.

Cartea pe care a lansat-o Andreea Blându este un adevărat roman despre viață și iubire, despre încredere și trădare, despre întâlniri și despărțiri, despre prietenie și oameni adevărați. Iată cum își caracterizează Andreea Blându pasiunea pentru literatură și temele ei preferate: Acțiunea de a scrie este în primul rând o eliberare prin care reușesc să transmit ideile esențiale, referitoare la felul în care privesc viața. Mi s-a spus de multe ori că văd iubirea într-o manieră idealizată, iar această tendință a mea este ușor observabilă în scrierile mele. Sunt îndrăgostită de ideea de iubire, dar și de transpunerea acesteia pe hârtie. Nimic mai firesc la cei 18 ani ai ei, vârsta iubirii și a marilor întrebări.

În ce privește titlul romanului, Sclipind la ultimul vagon, acesta este inspirat, cum spune însăși autoarea, din versurile melodiei lui Vasile Șeicaru, Romanță între două trenuri, o  melodie care are un sens cu totul special pentru Andreea.

Cu siguranță, vom auzi din ce în ce mai des de acum încolo despre Andreea Blându, o adevărată speranță a literaturii hunedorene și nu numai.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: