Acasă SĂNĂTATEA TA Premieră medicală: anevrism cerebral tratat cu succes prin embolizare la Timișoara

Premieră medicală: anevrism cerebral tratat cu succes prin embolizare la Timișoara

O echipă de neurochirurgi de la Spitalul Județean Timișoara au reușit cu succes să efectueze, în premieră pentru vestul țării, embolizarea unui vas de sânge de la nivelul creierului unui pacient de 42 de ani, printr-o metodă minim invazivă.

Un pacient în vârstă de 46 de ani a fost supus, la Timișoara, la o intervenție terapeutică de embolizare a unui anevrism cerebral. Solutia aleasa de medici are multiple avantaje și a fost aplicată în premieră în vestul țării. Pacientul suferea de mai mult timp de un anevrism (o dilatare a unui vas de sânge) cranian, iar netratată în timp util, suferința poate cauza pe lângă dureri mari de cap, decesul, prin ruperea vasului sanguin afectat.

‘Tehnica embolizării constă în introducerea unui mic cateter în vasul de sânge unde se află trombusul (cheagul de sânge) și se extrage respectivul cheag. În locul operației clasice, care presupune o cicatrizare mare, noua metodă se rezumă la o intervenție mult mai puțin agresivă, iar pacientul se recuperează foarte repede”, a declarat Dan Ilincariu, coordonator regional de transplant.

După intervenție, pacientul urmează și un tratament corespunzător, care să prevină formarea de cheaguri.

“Este o premiera in partea aceasta de tara pentru ca sunt doar trei centre capabile din punct de vedere tehnologic si ca resurse umane sa faca aceste gesturi medicale: Targu Mures, Bucuresti si, acum si Timisoara. Gratie colegilor pe care am reusit sa-i motivam, din punct de vedere profesional, sa se intoarca si sa constituie o echipa capabila sa rezolove aceste manevre” a afirmat Florin Barsastean, director medical al Spitalului Judetean din Timisoara.

Pentru pacientul de 46 de ani, aceasta abordare era singura posibila, anevrismul de care suferea fiind de un tip mai rar intalnit, inoperabil in mod clasic. Singura lui sansa era un astfel de tratament endovascular, care a fost facut in sectia de radiologie a Spitalului Judetean din Timisoara, cu un angiograf, in cadrul specializarii de radiologie interventionala. Procedura este una minim invaziva si a constituit un adevarat succes. Echipa operatorie a fost formata din dr. Cristian Mihalea – de la un spital din Paris, dr. Raoul Pop – care profeseaza la Strasbourg si Adrian Tutelca – de la Spitalul Judetean din Timisoara. Din echipa de neuroanimare au facut parte dr Loredana Luca, dr. Ane Lore Gruneantu si dr. Raluca Lazar.

Costurile estimate ale unei astfel de interventii, in Romania, sunt cuprinse intre 5000 si 10 500 de euro, in timp ce in strainatate ajung sa oscileze intre 15 000 si 22 000 de euro. Aceste costuri nu sunt decontate de casa de Asigurari de Sanatate decat daca se incadreaza intr-unul din programele nationale. Costurile operatiei realizate in premiera la Timisoara au fost mai mici de 5000 de euro.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: