Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Contrapunct din Orăștie - o publicație originală

Contrapunct din Orăștie – o publicație originală

În ziua de 24 aprilie, eleganta Sală Reduta a Teatrului de Artă din Deva a fost martora unui eveniment editorial de excepție, organizat de Consiliul Județean Hunedoara în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și cu Teatrul de Artă din Deva, peisajul publicistic hunedorean îmbogățindu-se astfel cu o publicație originală, intitulată Contrapunct din Orăștie. Almanahul oamenilor de la noi 2014.

Almanahul apare la inițiativa unor intelectuali de marcă legați sufletește de Orăștie și de împrejurimile ei: publicistul Dan Orghici, redactorul-șef al ziarului Vorba din Orăștie și poetul, editorul și omul de cultură Petru Romoșan. Grație acestei inițiative, avem azi prilejul să facem cunoștință cu un extrem de interesant, dens și bine elaborat almanah care vine să continue prestigioasa presă orăștiană de la finele secolului XIX și începutul secolului XX, o presă care a stat de la bun început în slujba idealurilor naționale ale românilor ardeleni.

Almanahul Contrapunct din Orăștie își propune, pe de o parte, să valorifice texte din presa orăștiană de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX și, pe de altă parte, să publice texte aparținând unor personalități contemporane, din variate domenii de activitate. În paginile revistei figurează, astfel, texte preluate din publicația Almanahul scriitorilor de la noi și semnate de Ioan Slavici, Șt. O. Iosif, Ilarie Chendi, Sebastian Bornemisa, Dominic Stanca, Petru Groza, Octav Tăslăuanu, Ion Agârbiceanu și alții, lista fiind foarte lungă. În al doilea rând, în paralel cu texte vechi, valoroase, apar articole ce aparțin unor nume cunoscute din peisajul publicistic contemporan. Aceste articole sunt semnate fie de personalități născute pe meleaguri orăștiene (jurnalistul Cornel Nistorescu, poetul și editorul Petru Romoșan, Mircea Ioan Moloț, președintele Consiliului Județean Hunedoara, doctorul Dorel Săndesc, criticul literar Ion Dodu Bălan, primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan, deputata Natalia Intotero, acad. Ioan Baciu, elevi ai Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, scriitori orăștieni etc.),  fie de personalități ale vieții culturale din țară, nume bine cunoscute și apreciate de toți cei care urmăresc viața culturală a României (scriitoarea și editoarea Adina Kenereș, istoricul Dinu C. Giurescu, diplomatul Mircea Malița, poetul Nichita Danilov etc.).

Un loc aparte ocupă și autorii din diaspora românească cărora li se acordă importanța și respectul pe care le merită.

Contrapunct din Orăștie este o publicație inedită, un anuar menit în primul rând să valorifice moștenirea culturală a presei orăștiene, să prezinte istoria orașului și a împrejurimilor sale, istoria școlilor orăștiene, să aducă la lumină portretele unor mari personalități născute aici (Nicolaus Olahus, Aurel Vlaicu, Aurel Nedel). Oferta de articole acoperă o arie largă de subiecte, de la istorie la artă, de la literatură la politologie și pamflet de bună calitate. De aceea, Contrapunct din Orăștie este o publicație de înaltă ținută calitativă, o publicație care trebuia să fie realizată pentru a vedea ce rol cu totul excepțional a jucat Orăștia în viața culturală a României.

Apariția acestui almanah în peisajul presei hunedorene și naționale reprezintă un moment important prin faptul că valorifică texte ce poartă semnături celebre, texte apărute cu peste un secol în urmă la Orăștie, dar dă prilejul și unor condeie noi, contemporane nouă, să se exprime și să-și facă cunoscute opiniile. Semnatarii articolelor sunt nume bine cunoscute nouă, dar și tineri cărora realizatorii revistei le-au dat ocazia de a se lansa în lumea atât de fascinantă a publicisticii: elevi, adolescenți, tineri jurnaliști. Contrapunct din Orăștie este, astfel, o tribună de la care se fac auzite voci, se exprimă puncte de vedere, toate acestea într-un inspirat contrapunct peste decenii, ascultând și vocile care au răsunat cu peste un secol în urmă. Asistăm, în felul acesta, la un fericit și rodnic dialog peste generații, dialog din care se nasc idei pertinente, exprimate cu harul și talentul fiecărui autor.

Contrapunct din Orăștie a fost primit cu căldură, cu bucurie și cu speranța că va avea viață lungă și va aduce în fața cititorilor texte incitante, de actualitate, care să le stârnească de fiecare dată interesul.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Ce ingrediente sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii pentru rezultate uimitoare

Ingrijirea pielii este importanta atat pentru a avea un ten care sa arate impecabil, cat si pentru a-i pastra sanatatea. In ultimii...

Top 3 articole care NU pot lipsi din garderoba unei femei cu stil

Din dorința de a urma ultimele tendințe ale modei, uiți adeseori de stilul personal, cel care de fapt, te scoate din anonimat....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: