AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSImporturile de lapte mai ieftin din străinătate vor crește după eliminarea cotelor...

Importurile de lapte mai ieftin din străinătate vor crește după eliminarea cotelor în 2015

De la 1 ianuarie 2015 vor fi eliminate cotele de lapte la nivelul Uniunii Europene, astfel că se va înregistra o creștere a importurilor de lapte.

[quote_box_center]Importurile sunt o realitate şi trebuie contracarată cu toate politicile pentru că riscăm să avem importuri mai mari din 2015. Se va liberaliza piaţa laptelui şi ţări ca Polonia sau Danemarca pot produce mai mult, iar laptele respectiv, mai ieftin, poate ajunge în România”, a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin la conferinţa ZF Agricultura, citat de Ziarul Financiar.[/quote_box_center]

Deja procesatorii apelează din ce în ce mai mult la importuri. Cele mai recente date publicate de statistică arată că, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile de procesare a crescut cu 11.601 tone (+9,3%), la 136.319 de tone, în vreme ce importurile au urcat la 20.277 de tone.

Pentru a contracara efectele negative ale liberalizării pieței europene a laptelui, autorităţile vor diferenţia subvenţiile acordate pentru laptele de vacă faţă de carnea de vacă. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au declarat agenţiei Mediafax că subvenția în acest an va ajunge la un cuantum total de 729 lei/ de animal pentru o vacă cu producţia de 3 tone şi la 1.097 de lei pentru un animal care produce 7 tone de lapte. Spre comparație, în anul 2013 cuantumul pe cap de bovină era de 453 lei, la care se adăuga sprijinul pentru cantitatea de lapte livrată sau vândută direct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc