Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Aurul și argintul antic al României - expus la Muzeul de...

Aurul și argintul antic al României – expus la Muzeul de Istorie a Banatului

Muzeul de Istorie a Banatului din Timișoara va găzdui la, sfârșitul lunii, o expoziție tematică spectaculoasă, “Aurul și argintul antic al României”, eveniment pregătit de gazde încă de anul trecut, informează Agerpres.

“Am început deja pregătirile pentru primirea exponatelor care provin atât de la Muzeul Național de Istorie din București cât și de la alte muzee din țară. De un an așteptăm să deschidem această expoziție deosebită. Acum suntem pregătiți să o primim și din punct de vedere al asigurării siguranței exponatelor”, a declarat  istoricul Dan Leopold Ciobotariu de la Muzeul de Istorie a Banatului.

Potrivit acest, deschiderea expoziției la Timișoara a întârziat circa trei săptămâni, deoarece a zăbovit mai mult la București, unde a fost vizitată de 11.000 persoane. Expoziția “Aurul și argintul antic al României” reprezintă corolarul unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai importante demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani.

Sunt piese deosebite din aur și argint, podoabe, accesorii vestimentare, armament de paradă, veselă din perioada geto-dacică, dar și tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Pețeni, Drăgești, Tășad, Săcălășău, Rociu, Bălănești.

“Obiectele expuse sunt din aur și argint, nu sunt din aur fals. Pe vremea aceea nu se punea în discuție falsificarea aurului, ci eventual formarea de diferite combinații și aliaje, cu metale albe — mai ales argint. Putea exista, în schimb, ‘un fals îmbrăcat în aur’, respectiv, un miez de ciment sau alt metal neprețios îmbrăcate în aur, pentru ca obiectele respective să cântărească mai mult”, a adăugat Ciobotariu.

Expoziția “Aurul și argintul antic al României” va fi vernisată a sediul Bastionului Theresia al Muzeului de Istorie a Banatului din Timișoara pe data de 21 mai și va rămâne deschisă până pe 29 iunie.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: