AcasăSTIRIAurul și argintul antic al României - expus la Muzeul de...

Aurul și argintul antic al României – expus la Muzeul de Istorie a Banatului

Muzeul de Istorie a Banatului din Timișoara va găzdui la, sfârșitul lunii, o expoziție tematică spectaculoasă, „Aurul și argintul antic al României”, eveniment pregătit de gazde încă de anul trecut, informează Agerpres.

„Am început deja pregătirile pentru primirea exponatelor care provin atât de la Muzeul Național de Istorie din București cât și de la alte muzee din țară. De un an așteptăm să deschidem această expoziție deosebită. Acum suntem pregătiți să o primim și din punct de vedere al asigurării siguranței exponatelor”, a declarat  istoricul Dan Leopold Ciobotariu de la Muzeul de Istorie a Banatului.

Potrivit acest, deschiderea expoziției la Timișoara a întârziat circa trei săptămâni, deoarece a zăbovit mai mult la București, unde a fost vizitată de 11.000 persoane. Expoziția „Aurul și argintul antic al României” reprezintă corolarul unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai importante demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani.

Sunt piese deosebite din aur și argint, podoabe, accesorii vestimentare, armament de paradă, veselă din perioada geto-dacică, dar și tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Pețeni, Drăgești, Tășad, Săcălășău, Rociu, Bălănești.

„Obiectele expuse sunt din aur și argint, nu sunt din aur fals. Pe vremea aceea nu se punea în discuție falsificarea aurului, ci eventual formarea de diferite combinații și aliaje, cu metale albe — mai ales argint. Putea exista, în schimb, ‘un fals îmbrăcat în aur’, respectiv, un miez de ciment sau alt metal neprețios îmbrăcate în aur, pentru ca obiectele respective să cântărească mai mult”, a adăugat Ciobotariu.

Expoziția „Aurul și argintul antic al României” va fi vernisată a sediul Bastionului Theresia al Muzeului de Istorie a Banatului din Timișoara pe data de 21 mai și va rămâne deschisă până pe 29 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc