Acasă STIRI TIMIS Timișoreanul Horia Colibășanu a început ascensiunea spre vârful Everest

Timișoreanul Horia Colibășanu a început ascensiunea spre vârful Everest

Horia Colibășanu a început ascesiunea spre vârful Everest (8.848 m), fără oxigen suplimentar și fără șerpași, împreună cu colegul său de expediție, slovacul Peter Hamor. Cei doi au părăsit miercuri dimineață tabăra de bază avansată a Muntelui Everest (ruta Nordica, Tibet), aflată la 6.400 m, alegând ruta clasică pentru ascensiune, se precizează într-un comunicat de presă.

Colibășanu și Hamor tatonaseră ideea deschiderii unei rute noi pe cel mai înalt munte din lume, însă condițiile de la fața locului fac imposibil acest lucru. ”Ne așteptam să fie preponderent zăpadă pe ruta pe care noi o găsisem pe hartă. La fața locului, am constatat însă că e acumulare de gheață acolo”, a transmis Horia, marți, prin telefon. Pe 18 aprilie 2014, pe ruta sudică a Muntelui Everest (Nepal), o avalanșă a produs cel mai mare dezastru din istoria Muntelui Everest, soldat cu 16 morți, toți șerpași, acumularea de gheață fiind una dintre cauzele avalanșei. Cei doi alpiniști vor urca direct spre vârf, fără a mai face tabere pentru aclimatizare, ci doar pentru a se odihni.

Horia Colibășanu este singurul român care a reușit ascensiunea vârfurilor Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 vârfuri mortale din lume, fără oxigen suplimentar și șerpași. În total, Horia Colibășanu a atins 7 vârfuri de 8.000 de metri, dintre care 5 au fost în premieră pentru România. O ascensiune reușită a muntelui Everest, fără oxigen suplimentar și șerpași, ar aduce o nouă premieră României. Peter Hamor din Slovacia are 11 vârfuri de 8.000 de metri în palmares, dar și tentative reușite de a deschide rute noi pe alți optmiari.

Echipa româno-slovacă este prima din acest sezon de ascensiuni din Himalaya care a reușit să atingă un vârf de 8.000 de metri — Shisha Pangma (8.027 m) — după un debut dezastruos al sezonului chiar pe muntele Everest, soldat cu număr record de decese.

Din cele peste 5.650 de ascensiuni reușite ale muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fără oxigen suplimentar, adică 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ritualul botezului NU se schimbă, a hotărât Sinodul BOR. Preotul trebuie să cunoască starea de sănătate a copilului

Calendar Ortodox 2021 * Calendar bisericesc: În fiecare lună a anului sunt sărbători religioase importante, dar și zile trecute cu cruce neagră. În...

Calendar Ortodox MARTIE 2021: Toate sărbătorile religioase importante din prima lună a primăverii, din Calendarul Bisericesc

Calendar Ortodox 2021 * Calendar bisericesc: În fiecare lună a anului sunt sărbători religioase importante, dar și zile trecute cu cruce neagră. În...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: