Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Festivalul Internaţional “Sabin Pautza” a debutat la Reșița

Festivalul Internaţional “Sabin Pautza” a debutat la Reșița

Proiect iniţiat din preţuire  faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan – şi nu numai –  maestrul Sabin Păutza, şi din respect pentru muzica de calitate, muzică studiată în ani de zile, cu renunţări şi sacrificii, s-a concretizat  prin efortul unit al reşitenilor iubitori de muzică adevarată. În perioada 9-11 mai s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Internaţional “Sabin Pautza”.

Festivalul a debutat vineri, 9 mai 2014, orele 19:00,  prin vernisarea expoziţiei “Dinu Lipatti- Laureat al Premiului Naţional de Compoziţie <George Enescu>”  realizată de:  Cristina Andrei, muzeograf, manager al Muzeului Național “George Enescu” din București, de Olga Grigorescu, consultant științific si prezentata de dr. Irina Nițu, asistent cercetător al aceelași prestigioase Instituții. Holul sălii “Lira” a Liceului de Arte “Sabin Păuţa” din Reşiţa a găzduit- pe toată desfăşurarea Festivalului- materiale şi documente în manieră de colaj pe printuri,  oferind informaţii vechi şi noi, cunoscute sau mai puţin cunoscute, despre genialul pianist şi remarcabilul compozitor Dinu Lipatti (19 martie 1917- 02 decembrie 1950) considerat, nu întamplător, “fiu spiritual” al marelui Enescu. Aranjată pe capitole distincte: Copilăria, Primii ani de studiu în ţară (1925-1932), Debutul- 1933, Anii de studiu la Ecole Normale de Musique din Paris (1934-1938), interpretul Dinu Lipatti: recitaluri şi concerte pe scenele Europei, la Ateneul Român, colaborarile de excepţie dintre George Enescu şi Dinu Lipatti, programe de concert, cronici, dedicaţii, cărţi poştale, coperţi şi fotografii ca interpret al opusurilor enesciene, premiile obţinute pentru compoziţie, manuscrise, programe de concert (Carnegie Hall, 2-3 februarie 1939, Metropolitan Opera House, 14 mai 1939), fotografii, înregistrări istorice, pagini de muzicologie, interpret al propriilor creaţii, prime audiţii în ţară, prieteni şi colaboratori, înregistrări istorice, ultimul recital –Besancon- 16 septembrie 1950, omagii şi articole la dispariţie, pagini închinate marelui artist semnate George Enescu, Alfred Cortot, Nadia Boulanger, mormântul din Chene-Bourg,Geneva. O expoziţie complexă care cinsteşte memoria celor doi muzicieni; George Enescu şi Dinu Lipatti- simboluri ale artei “… o fericită coincidenţă a facut ca pe pământul acestei ţări să se nască, la o depărtare de 36 de ani, doi mari artişti din medii diferite, având însuşiri identice: aceeaşi modestie, aceeaşi putere de muncă, acelaşi avânt creator, aceeaşi imensă dragoste pentru artă pe care o slujeau cu sfinţenie” (Mihail Jore- 19667 la aniversarea a 50 de ani de la naşterea lui Lipatti).

Seara a continuat cu un Concert Extraordinar dedicat Zilei Europei- Integrala lucrărilor de pian la patru mâini de Maurice Ravel. Au urcat pe scena sălii “LIRA” a Liceului de Arte “Sabin Păuţa” dinReşiţa: Corina Raducanu şi Eugen Dumitrescu din Bucureşti. În premieră pentru Reşiţa şi cântate a doua oară în România, MA MERE L’OYE, FANFARE POUR “L’EVENTAIL DE JEANNE”,  RAPSODIE ESPAGNOL, LA VALSE (aranjament L. Garban)  şi binecunoscutul şi ascultatul BOLERO au fost interpretate magistral de cei doi pianişti, într-o completare fericită, publicul aplaudând minute în şir în semn de apreciere şi mulţumire.

Sâmbătă, de 10 mai 2014,  începând cu orele 10:00, s-a desfăşurat  Concursul de Interpretare pianistică. Juriul, format din prof. univ. dr. Sabin Păutza- preşedinte şi membri: lector univ. dr. Rodica Marcovici (Sibiu), prof. dr. Irina Niţu, muzicolog, (Bucureşti), prof. dr. Corina Răducanu (Bucureşti), prof. dr. Eugen Dumitrescu (Bucureşti) şi prof. Doina Stănescu (Reşiţa), ascultând cei 19 părticipanţi din concursul de interpretare pianistică, a hotărât, în unanimitate, acordarea următoarele premii şi distincţii:

Categoria A

Premiul III – Alina Maria ZIMA (clasa I) – Liceul de Arte Sabin Păuța- Reșița (prof. Elena Schaefer)
Mențiune – Roberta LĂCĂTUȘU (clasa I) – Liceul de Arte Sabin Păuța- Reșița (prof. Cristian Curescu)

Categoria B

Premiul I – Andrei CARACAȘ (clasa a III-a), Colegiul Național de Artă Ion Vidu- Timișoara (prof. Remus Turcu)
Premiul II – Daiana DUMITRU (clasa a III-a), Liceul de Arte Sabin Păuța- Reșița (prof. Elena Schaefer)
Premiul III – Iasmina AL HAMDIOUI (clasa a III-a), Liceul de Arte Sigismund Toduță- Deva (prof. Cristina Popa- Morait)
Premiul III – Anastasia – Aylin RĂDUCĂNESCU (clasa a III-a), Liceul de Arte Sabin- Păuța Reșița (prof. Nicoleta Garoiu)
Mențiune – Gloria – Lavinia ONEA-TIMIȘAN (clasa a II-a), Liceul de Arte Sabin Păuța – Reșița (prof. Cornelia Nica)

Categoria C

Premiul I – Fabiani- Gabriel- Andrei PRCSINA (clasa a IV-a), Şcoala Gimnazială I.G.Duca- Petroşani (prof. Adina Stan)

Premiul II – Sebastian COVACI (clasa a V-a), Colegiul Național de Artă Ion Vidu Timișoara (prof. Roxana Yvonne Coşereanu)
Premiul III – Filip – Eduard  IACOB (clasa a V-a), Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu -Lugoj (prof. Stan Constantin-Tufan)
Mențiune – Nicola BĂLAN (clasa a IV-a), Liceul de Arte Sabin Păuța- Reșița (prof. Cornelia Nica), Valentina – Cătălina CERNESCU (clasa a IV-a), Liceul de Arte Sabin Păuța- Reșița (prof. Cornelia Nica) şi Răzvan RUSZULY (clasa a IV-a), Liceul de Arte Sigismund Toduță- Deva (prof. Cristina Popa-Morait)

Categoria D

Premiul III – Francesca LUPȘA (clasa a VI-a), Liceul de Arte Sabin Păuța- Reșița (prof. Elena Schaefer)

Categoria F

Premiul I – Berta – Bianca LAŚZLÓ (clasa a X-a), Liceul de Arte Plugor Sándor- Sfântu Gheorghe (prof. Rozalia Constantin)

Premiul II – Evangheline ASOLTANEI (clasa a X-a), Colegiul Național de Artă Ion Vidu- Timișoara ( prof. Lucia Pârvănescu)
Premiul III – Alexandru Gabriel HAITĂ (clasa a X-a), Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București (prof. Corina Răducanu)

Categoria G

Premiul I – Bianca – Măriuca  POPA (clasa a XI-a), Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti- București (prof. Corina Răducanu)
Premiul II – Laurențiu – Tiberiu BELU  (clasa a XI-a), Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița (prof. Doina Stănescu)

PREMIU ŞI MEDALIA  SABIN PĂUTZA

Bianca – Măriuca  POPA (clasa a XI-a), Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti- București (prof. Corina Răducanu)

MARELE PREMIU ŞI MEDALIA F.I.S.P. ed. I,Reşiţa, 9-11 mai 2014

Fabiani- Gabriel- Andrei PRCSINA, Şcoala Gimnazială I.G.Duca- Petroşani (prof. Adina Stan)

Premiul pentru profesorul cu cei mai mulţi şi mai bine plasaţi concurenţi a revenit prof. dr. Corina Răducanu de la Colegiul Naţional “Dinu Lipatti” din Bucureşti care l-a cedat, pentru rezultate deosebite, doamnei prof. Adina Stan de la Şcoala Gimnazială I.G. Duca din Petroşani.

După-amiaza zilei de 10 mai a fost rezervată premierilor şi Galei laureaţilor.

Câştigătorii, premiaţi de însuşi maestrul Sabin Păutza, au primit din partea organizatorilor diplome, premii in bani, cărţi, dulciuri şi copact discuri.

Au cântat laureaţii iar, la sfârşit, cuvintele micului pianist, extrem de talentat, de sensibil şi matur în acelaşi timp, câştigătorul Marelui Premiu al ediţiei I a FISP-  Fabiani PRCSINA, care a urcat pe scenă şi a spus “Premiile şi medalia câştigate se datorează unui om care mă veghează din cer: mama mea şi care vine în fiecare noapte şi-mi dă curaj” (mama lui Fabiani a murit în Săptămâna Patimilor din acest an, ucisă fiind ea şi un bărbat, pe o trecere de pietoni din Petroşani, de un inconştient care conducea o maşina de lux) au impresionat până la lacrimi. În concurs Fabiani a interpretat : Toccata- Araam Hagiaturian şi Edward Grieg- Zilele trecute op.57 nr.1.

Astfel muzica de înaltă calitate a fost rasplătită pentru că avem nevoie de valori iar valorile au nevoie să fie recunoscute.

Ultima zi din Festival, duminică, 11 mai 2014, cu începere de la ora 9:30, la librăria Semn de Carte a avut loc jurizarea concursului de COMPOZIŢIE. După ascultare şi verificarea partiturilor înscrise, juriu a hotarat:

Sectiunea COMPOZIŢIE a ediţiei I a FISP 2014:

Premiul I – Sireteanu Marius – București

Premiul II – Claudiu Tiberiu Iacob – București

Premiul III – Ailenei Eduard Gentile – Reșița

Mentiune – Ghita Horia Adrian – București

Premiile au constat în diplome, bani şi compact discuri.

Întâlnirea s-a încheiat în jurul orelor 14:00 cand ne-am despărţit cu promisiunea fermă că ne vom reîntâlni la ediţia a II-a, în 2015.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Reciclarea, responsabilitatea antreprenorului modern și atent

Adaptarea afacerii la cerințele de pe piață vine în mod firesc la un moment dat în direcția dezvoltării și presupune de multe...

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: