Acasă STIRI Angajările din minerit, cercetate ”cu frâna de mână trasă”

Angajările din minerit, cercetate ”cu frâna de mână trasă”

[ad_1]

Angajările efectuate la Complexul Energetic Hunedoara, în ultimii ani, sunt cercetate de procurorii și polițiștii hunedoreni. Ritmul cu care au loc aceste cercetări este unul lent. Mai mult, dosarul este plimbat între polițiștii hunedoreni. Circa 800 de angajări au fost efectuate la CEH de la intrarea societății energetice hunedorene în insolvență – 14 noiembrie 2019. Reprezentanții companiei au o justificare, dar doar la nivel de teorie. Persoanele angajate nu au însă, în cea mai mare parte, vreo treabă cu partea productivă efectivă, care să ajute la reașezarea CEH pe linia de funcționare în parametri tehnico-economici normali.

Organele se fac că anchetează. De ochii lumii.

Câte un pas  mic, pentru a nu le fi reproșat că nu au făcut nimic. Cam acesta este modul în care organele statului din Hunedoara fac cercetări în dosarele în care există posibilitatea să ajungă la ”vreun VIP” intangibil. Și asta nu de ieri de azi, ci de mulți ani. Prea mulți. Nivelul corupției, ținute în sertare sau clasate în timp, stă mărturie la acest tablou dezastruos care indică situația unui județ care arată ca un județ ”asistat social”.

Un dosar în care se fac cercetări, in REM, pentru angajările in minerit și energie din județul Hunedoara se afla momentan la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Încă din vara anului trecut, CEH a predat procurorilor o serie de documente legate de acest subiect al angajjărilor. Lucrarea este făcută cu polițiștii specializați pe ”zona economică”. ”Sectorul economic” din Poliția Petroșani este subordonat direct IPJ Hunedoara. Adică, direct la vârful poliției hunedorene.

Potrivit purtătorului de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, procurorul Robert Scorța, instituția din Valea Jiului nu coordonează acest dosar. 

Niciun dosar care să evidențieze fapte de corupție în Hunedoara nu a apărut ”pe piață” în ultimii ani, deși faptele sunt atât de evidente încât negarea lor este flagrantă. Adică reprezintă nimic mai puțin decât un alt act de corupție, în care implicate par organele statului. 

În realitate este vorba despre un sistem de anchetă vicios. Dacă nu ești cunoscător al spețelor, la prima vedere,  anchetele par unele făcute în spiritul și litera legii. Studiul amănunțit indică însă ignorarea unor probe, interpretarea subiectivă, omiterea unor detalii, vicii de procedură intenționate, contestabile de către părțile incriminate care trebuie scăpate de brațul legii sau chiar încadrări juridice eronate care să ducă la clasare.

Conducerile IPJ Hunedoara sunt și au fost, în ultimii ani, unele subordonate arcului format din politic și grupuri de interese. Grupuri de interese conduse în general de oameni de afaceri sus-puși care trăiesc, de zeci de ani, din contracte cu statul. Oameni de afaceri transpartinici.  În acest cerc vicios își dă concursul și o garnitură de procurori, judecători, avocați și oamenii din structurile statului care contribuie direct la soluția finală dată de instanța de judecată.

Unul dintre cele mai flagrante cazuri o reprezintă chiar judecarea primei solicitări de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara. Atunci, printr-o mișcare acoperită de o aparență de legalitate, instanța a indicat un administrator judiciar ”agreat”, ”facil” tocmai pentru a elimina de pe piață un alt expert care ar fi putut genera un ”raport cu cauzele care au condus la starea de insolvență” ce ar fi putut zdruncina piața energetică hunedoreană, dar și din România.

Judecătorul Ioan Drăgan de la Tribunalul Hunedoara, cel care a decis cu ciocanul instanței românești, este un pensionar liniștit acum.

Prima intrare în insolvență a CEH a fost un fiasco și a generat o a doua intrare în insolvență, realizată în 14 noiembrie 2019. Nici de data aceasta nu au existat cauze care să contureze situația deplorabilă a companiei naționale. Cum nu au fost înregistrate nici plângeri împotriva unor fapte care au condus la situația falimentară a CEH, înregistrată în martie 2021.

Un alt caz, la fel de flagrant, a fost înregistrat la Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” Petroșani în care Consiliul Județean Hunedoara a refuzat să descopere corupția din interiorul instituției din mandatul lui Mircea Ioan Moloț, secondat la conducere de Costel Avram. Și în această situație, cu bunăvoința unui președinte de CJ – membru PSD (Mircea Bobora) – și cu sprijinul nemijlocit al IPJ Hunedoara condus atunci de Liviu Dumitru, (mentalitate managerială asigurată de actuala conducere susținută de PSD Hunedoara), banii hunedorenilor s-au scurs spre conturile unor băieți deștepți. Mulți bani și fapte grave care descriu de altfel un manual de bune practici în teoria ”cum poți fura, aparent legal, dintr-o instituție de cultură”. Teatrul a reprezentat, până în 2016, tot o rampă de scoatere a banului public din instituțiile statului – printr-o formă de aparentă legalitate. Managerul din acea perioadă, Nicoleta Bolcă, a fost schimbat atunci din funcție însă nimeni nu a fost tras la răspundere. Complicitatea ordonatorului de credite, CJ Hunedoara, este confirmată tocmai prin pasivitatea inițială a conducerii de la acel moment și ulterior prin implicarea directă în neaflarea adevărului înregistrat în acte și depistat la un control de audit intern.

CEH spune că a angajat pentru că avea nevoie

Revenind la dosarul angajărilor, CEH își ”asumă” undeva la 700 de angajări.

Administratorul judiciar, Emil Gros, omul fără semnătura căruia nu puteau fi efectuate noile încadrări în muncă de la CEH, a declarat pentru Gazeta de dimineață că numărul pensionărilor au fost mai mare decât cel al angajărilor. Adică, decizie pare acoperită de oportunitate. La nivel de teorie, lucrurile ar trebuie să fie așa. Doar că realitatea din teren nu este este justificată de acest tablou al cifrelor.

Potrivit lui Gros, de la data intrării în insolvență, 14 noiembrie 2019, au plecat din sistem 457 de persoane. Dintre acestea 373 au ieșit la pensie. Alte 84 au plecat din CEH din alte rațiuni.  Tot în acest final de an, adică timp de o lună jumătate, au fost angajate 332 de persoane.

În anul 2020, au fost angajate 301 persoane. Alte 314 au ieșit din sistem.

CEH-ul colcăie de o situație care indică pontaje fictive și de angajări clientelare. Vă reamintim că directorul general, Samuel Dioane , a reușit să-și angajeze toată familia în compania huilei. Ați ghicit, nu în subteran, nu la exploatare cărbune. Din buchetul de angajări sunt ușor sesizabile cele bazate pe clientelism politic,  angajați care încasează salariul de la CEH, dar lucrează la firme private – ancorate prin contracte de CEH și care sunt firme de casă ale partidelor, sportivi, cântăreți, persoane care au plecat din sistem cu salarii compensatorii și au fost reangajate. Perosane pesnionate din CEH, reangajate sau efectiv persoane care mai aveau câțiva ani de completat pentru a putea să iasă la pensie și CEH-ul ca cel mai mare angajator din Hunedoara a fost folosit pe post de ”societate socială”. Pe banii românilor și fără raționament economic.

Cu alte cuvinte, pe orice față ar încerca să întoarcă cineva datele problemei, aceasta poartă un singur nume. CORUPȚIE.

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: