AcasăSTIRIANM a emis un COD GALBEN de ninsori moderate, valabil în Munții...

ANM a emis un COD GALBEN de ninsori moderate, valabil în Munții Apuseni. Local este posibil să se depună strat de zăpadă

[ad_1]

Caz strigător la cer. Cinci copii dintr-un sat din Iași au rămas orfani de mamă, pentru că femeia nu și-a permis să-și îngrijească sănătatea.

Nu avea acte de identitate, iar când și-a rezolvat problema cu documentele, după trei ani de umblat prin instanțe, astfel încât să beneficieze de asigurare de sănătate, boala avansase atât de mult, încât nu s-a mai putut face nimic.

„Eu vreau să mă fac doctoriță ca să ajut oamenii care n-au bani, să-i vindec”, mărturisește fetița.

Maria este unul dintre cei cinci copii ai familiei Popa. Nu a trecut nici o săptămână de când și-a pierdut mama, pe Veronica.

„A mai fost la spital, dar n-au reușit să-i rezolve problema, că ea nu a avut acte. Dacă ai bani, ai mamă și tată. Dacă nu ai bani, nu ai nici mamă, nici tată. Așa e la noi, ce să faci!”, spune resemnat Ionel Popa, tatăl copiilor.

Veronica nu a avut acte de identitate, nici familia ei. Nu a putut beneficia de servicii medicale decât atunci când a născut și, la final, când boala avansase mult prea mult. Când a reușit să-și obțină buletinul, după trei ani de procese în instanță, a fost prea târziu.

Dramele tăcute din familiile sărace

Preotul Dan Damaschin, care acum construiește o casă pentru cei cinci orfani, a încercat să o ajute.

„Familia Veronicăi este una din multele familii din România care se confruntă cu mari drame, atunci când apar probleme de sănătate. Veronica nu a reușit să se trateze la timp, boala, un cancer în zona calcaneului, s-a agravat”, explică preotul Dan Damaschin.

„Ea, săraca, mult ar fi vrut să-și crească copiii, dar…”, rostește, cu voce scăzută, Ionel Popa, tatăl celor cinci copii.

În urmă cu o lună, Veronica a fost ultima oară la spital, dar s-a întors de acolo fără nici o speranță. A revenit doar că să își ia rămas bun de la copii.

– Ce-ți lipsește ție, Elena, cel mai mult?

Fetița stă un pic pe gânduri și apoi răspunde hotărât:

– Mama! Pentru mama îmi doresc să fac ceva în viață, să reușesc ceva în viață, adaugă copila, cu o maturitate dezarmantă.

Deși pare de-o șchioapă, Ionuț știe exact ce are de făcut:

– De acum trebuie să îl ajut și eu pe tata, să am grijă de surori, să-l mai ajut la treabă, spune băiatul.

Drama Veronicăi l-a făcut pe preotul Dan Damaschin, care are în grijă 8.500 de copii din familii nevoiașe, să se gândească la înființarea unui centru medico-social unde femeile sărace să poată beneficia gratuit de investigații medicale.

Articol complet pe Digi24.ro



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc