Acasă STIRI HUNEDOARA Anul 2018, declarat ”Anul Comemorativ Matei Corvin” în Ungaria

Anul 2018, declarat ”Anul Comemorativ Matei Corvin” în Ungaria

Anul 2018 va fi Anul Comemorativ Matei Corvin, a anunţat Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar pentru politici naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, la Budapesta. Conform acestuia, în anul omagial maghiarii din Bazinul Carpatic vor organiza o serie de evenimente: conferinţe, expoziţii, dar şi concursuri pe teme istorice care vor fi dedicate tinerilor.

Árpád János Potápi a subliniat importanţa întăririi identităţii maghiare, spunând că Matei Corvin a intrat în istorie drept un conducător important, cu o mână forte. A fortificat Ungaria, dându-şi seama că acesta este singura modalitate prin care se poate stopa extinderea Imperiului Otoman. Memoria regelui este păstrată nu doar de istoriografie, ci şi de legendele şi basmele populare maghiare, a spus secretarul de stat.

Printre evenimentele anunțate deja este cel organizat în perioada 12-14 ianuarie, la Szeged, unde se va oficia o liturghie comemorativă, iar între 20 şi 24 ianuarie, la Budapesta va avea loc un bal caritabil renascentist cu ocazia aniversării a 560 de ani de la încoronarea lui Matei Corvin. În luna martie, la Székesfehérvár, fosta cetate de scaun a regelui, se va oficia o liturghie de încoronare, iar în luna aprilie, atât la Budapesta, cât şi la Viena se va comemora moartea sa. În iunie, la Viena va fi vernisată o expoziţie cu ocazia aniversării ocupaţiei oraşului.

Conform planului, anul comemorativ va fi unul dintre elementele centrale ale programului Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

”Matei Corvin a realizat că civilizaţia creştină trebuie protejată prin asocierea popoarelor din Europa Centrală şi prin stoparea extinderii Imperiului Otoman”, a declarat preşedintele comisiei de consiliere a programului, deputatul ungar Gergely Gaal din partea Partidului Popular Creştin Democrat (KDNP). Acesta şi-a exprimat speranţa că se va reuşi implementarea unei serii de programe care să atragă un număr cât mai mare de maghiari în Bazinul Carpatic.

Zoltán Lomnici, preşedintele Consiliului pentru Demnitatea Umană – asociaţie civilă care a avut iniţiativa organizării anului comemorativ – a reiterat faptul că Matei Corvin a fost un rege care a reuşit să construiască în mijlocul Europei un imperiu puternic, cu reguli stricte. A avut viziune şi a reuşit să facă ţara să crească, a subliniat Lomnici, adăugând că realizările acestuia oferă şi astăzi o serie de oportunităţi istoricilor şi tinerilor deopotrivă.

Balázs Gergely, preşedintele Asociaţiei Clujul Comoară şi-a exprimat speranţa ca şi această serie de evenimente să aibă un succes la fel de mare ca cele din cadrul anilor omagiali anteriori. Acesta a mai adăugat că în zilele de 23 şi 24 februarie, va fi marcată aniversarea a 575 de ani de la naşterea lui Matei Corvin şi 560 de ani de la încoronarea sa. În luna septembrie, la Hunedoara, vor fi dedicate cinstirii memoriei lui Matei Corvin o serie de evenimente, care se vor extinde pe mai multe zile.

Krisztina Csibi, directorul Casei Naţiunii Maghiare, a anunţat că se doreşte atragerea a cât mai mulţi parteneri la derularea programelor din cadrul anului comemorativ.

 

Sursa: hirado.hu

Explicatie foto si sursa: Matei Corvinul – ilustraţie in pagina unui incunabul slovac al carui autor este Ioannes de Thurocz, adică Thuróczy János, istoric maghiar, autor al Chronica Hungarorum.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

DETARTRAJUL – Află 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre această procedură

Deși detartrajul ar trebui să facă parte din igiena și îngrijirea regulată a danturii, nu mulți oameni fac acest lucru atât de...

De ce obsesia pentru cărțile de self-help te poate împiedica să te dezvolți? Specialiștii spun că și tu faci această greșeală

Dacă ar exista o pastilă care să îți maximizeze puterea creierului, ai lua-o? Pentru unul din patru studenți de la Universitatea Oxford,...

Cum să obții un look de film noir? 4 sfaturi pentru bărbații care preferă stilul clasic

Film noir este un termen cinematografic, care descrie filmele polițiste hollywoodiene clasice. Acesta a devenit un reper cunoscut nu doar în acest...

Pleci la munte? Află 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru o escapadă montană perfectă!

Zona montană este perfectă pentru o ieșire din oraș și pentru o gură de aer curat. Muntele este extrem de benefic pentru...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: