Acasă ADMINISTRATIE Apă şi canalizare pentru toţi hunedorenii de la oraşe până în 2016

Apă şi canalizare pentru toţi hunedorenii de la oraşe până în 2016

Operatorul regional  ApaProd SA Deva a anunţat că derulează un proiect pentru extinderea reţelelor de canalizare şi apă în toate aglomerările urbane cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori din judeţul Hunedoara. Proiectul în valoare de 106 milioane de euro este implementat împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aquaprest, iar finanţarea provine din fonduri nerambursabile de coeziune. Contractul de finanţare a fost semnat în luna februarie 2013, iar până la sfârşitul anului 2016, când este prevăzut termenul de finalizare, circa 95 la sută dintre locuitorii judeţului Hunedoara din mediul urban vor avea apă şi canalizare în propriile locuinţe.

Reţele de apă şi canalizare vor fi extinse în şase oraşe şi municipii: Deva, Hunedoara, Brad, Simeria, Haţeg şi Călan, şi peste 10 localităţi rurale aflate în suburbiile acestora.

Contractul este finanţat de Comunitatea Europeană cu 449,85 milioane lei – adică 92,8 la sută, fonduri nerambursabile. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aquaprest va contribui cu o cofinanţare de 0,97 la sută, adică 4,5 milioane lei, iar SC ApaProd SA Deva cu 6 la sută din costuri, adică 29,97 milioane lei. Mai avem de parcurs o singură etapă şi vom putea spune că aproape 99 la sută din populaţia judeţului are acces la reţelele de apă şi canalizare”, a declarat pentru stiridinvest.ro preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

La rândul său, directorul SC ApaProd SA Deva, Viorel Arion, a declarat că proiectul prevede şi implementarea unui sistem cu autorul căruia vor fi reduse pierderile, iar operatorul de apă va avea un control foarte strict al reţelelor. De asemenea, directorul ApaProd SA Deva a spus că proiectul prevede şi reconstrucţia staţiilor de epurare a apelor uzate din Deva, Hunedoara şi Călan. În acest fel, toate oraşele din judeţul Hunedoara vor avea staţii de epurare cu trepte terţiare, ceea ce va permite ca apa epurată şi evacuată în râuri să fie la parametrii ceruţi de standardele de mediu, putând fi folosită direct în alte procese tehnologice. În plus, prin această investiţie, vor fi reabilitate staţiile de tratare, a rezervoarelor şi staţiilor de pompare apa din oraşele Deva, Hunedoara, Brad, Haţeg, Călan şi Simeria.Contractul pentru lucrările de reconstrucţie a staţiilor de epurare din Deva şi Hunedoara este în derulare şi a fost câştigat de Compania Strabag din Austria.

Viorel Arion a declarat că se caută executanţi pentru alte cinci contracte de lucrări ce sunt incluse în acest proiect, fiind în derulare procedurile de achiziţie publică. Acestea vizează construirea şi reabilitarea aducţiunilor de apă brută, a rezervoarelor şi staţiilor de pompare apă din Hunedoara, Haţeg şi Călan, dar şi a captărilor din Deva, Simeria şi Brad. Sunt în derulare licitaţiile şi construcţia unei noi staţii de epurare în Călan şi cea a platformelor de depozitare a nămolului provenit de la staţiile din Deva şi Hunedoara.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să obții un look de film noir? 4 sfaturi pentru bărbații care preferă stilul clasic

Film noir este un termen cinematografic, care descrie filmele polițiste hollywoodiene clasice. Acesta a devenit un reper cunoscut nu doar în acest...

Pleci la munte? Află 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru o escapadă montană perfectă!

Zona montană este perfectă pentru o ieșire din oraș și pentru o gură de aer curat. Muntele este extrem de benefic pentru...

4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea contemporană

Odată cu apariția internetului, lucrurile au început să devină mai ușoare, mai dezvoltate și mai moderne. Procesele de comunicare, cele de plată,...

Totul despre PC-uri: Iată în ce mituri despre calculatoare nu mai trebuie să creadă persoanele din Vest în anul 2020!

Unii oameni au tendința de a crede tot ce aud, fără a se interesa dacă informațiile primite sunt corecte sau nu. Din...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: