Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS APIA: Fermierii români au primit 769 de milioane de euro în 2014

APIA: Fermierii români au primit 769 de milioane de euro în 2014

Deși a trecut puțin peste o lună de la începutul anului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că a plătit deja în conturile fermierilor români peste 3,4 miliarde lei, respectiv 769 milioane euro. reprezentanții APIA susțin că  până la finele lui 2014 sunt estimate plăți în valoare de 2,5 miliarde euro.

Pentru plățile pe suprafață aferente campaniei SAPS 2013 din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA) a fost acordată o sumă de 2,5 miliarde lei (560 milioane euro), respectiv plata pentru 1.015.000 fermieri din cele 1.048.402 solicitări depuse în campania 2013. Pentru Axa II din FEADR și cofinanțare buget național s-au plătit 73,4 milioane lei (16,5 milioane euro), iar pentru Plățile Naționale Directe Complementare (PNDC) 1 și 6, peste 458,8 milioane lei (102,8 milioane euro) pentru 654.000 de fermieri, se arată în datele APIA, citată de Agerpres.

Totodată, pentru plățile aferente măsurilor de piață, beneficiarii programelor de reconversie în sectorul viti-vinicol, fructe și lapte în școli sau grupuri de producători au primit 15,1 milioane lei (3,3 milioane euro). Programele promovare produse agricole, inclusiv vinurile și restituiri la export au beneficiat de 1,5 milioane lei (345.900 euro), iar pentru ajutoarele destinate Persoanelor cele mai Defavorizate din România (PEAD) 2013 au fost virați peste 7,7 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane euro.

În ceea ce privește ajutoarele de stat, APIA a plătit pentru Plata națională directă complementară în sectorul zootehnic (PNDC) circa 345 de milioane de lei (76,6 milioane euro), plată acordată pentru un număr de 58.000 beneficiari, iar pentru primele de asigurare în agricultură 1,8 milioane lei (410.900 euro).

Nivelul plăților efectuate până în prezent de către APIA arată faptul că am reușit să calibrăm sistemul în așa fel încât banii să ajungă la oameni atunci când au cel mai mult nevoie de ei. Este o chestiune de zile până când vor fi plătiți toți banii solicitați și cred că acest lucru arată că ne-am ținut promisiunea și că vom păstra același ritm susținut și în viitor, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS) aferentă anului 2013, suma alocată României din FEGA a fost de 1,403 miliarde de euro, iar fermierii pot primi un maxim de 139,17 euro /hectar. Potrivit datelor APIA, suprafețele de teren înregistrate la plată au crescut anual de la 8,952 milioane hectare în anul 2007, la 9,760 milioane hectare, în acest an, peste 2,395 milioane hectare reprezentând pajiștile și pășunile.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Ce se sărbătorește de fapt pe data de 8 martie

Multe persoane se întrebă dacă pe 8 Martie se sărbătoreşte Ziua Femeii sau Ziua Mamei. Ziua Femeii se sărbătoreşte pe 8 MARTIE și este...

Ministrul Educației dă asigurări că elevii vor susține examenele naționale în format fizic, la datele stabilite

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat că a iniţiat discuţii la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca chiar dacă vor...

INCENDIU de vegetație uscată la Gârbova de Sus, pe 10 hectare. Pericol de extindere a focului către pădure

Tortura, bătaia și batjocora, par să fie metode de interogare foarte des folosite de polițiștii Secției 16 a Capitalei. În ultima săptămână o...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: