Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Aradul se menţine în fruntea cercetării agricole româneşti (I)

Aradul se menţine în fruntea cercetării agricole româneşti (I)

În pofida greutăţilor inerente acestor ani de tranziţie, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor – Arad (S.C.D.C.B.)  ţine sus steagul cercetării agricole româneşti,acumulând realizări cu totul şi cu totul deosebite. Este meritul incontestabil al conducerii acestei unităţi de cercetare de elită,al angajaţilor,cercetători,ingineri,medici,tehnicieni,toţi profesionişti desăvârşiţi ,dar şi dedicaţi meseriei şi acestei unităţi.Asta în ciuda greutăţilor ce nu sunt puţine, după cum veţi vedea. În prezent S.C.D.C.B Arad îşi desfăşoară activitatea sub tutela  Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice  „Gheorghe Ionescu Şişeşti” Bucureşti, pe două paliere, activitatea de cercetarea ştiinţifică şi cea de dezvoltare tehnologică.

Înfiinţată în anul 1981,după mai bine de 30 de ani de activitate, staţiunea de cercetare a înregistrat rezultate impresionante,campioanele rasei Bălţata Românească avându-şi aici originea.Materialul genetic de elită din această  staţiune de cercetare a contribuit din plin la ameliorarea raselor de bovine din România,la popularea a zeci şi zeci de ferme cu vaci şi juninci cu nimic mai prejos decât cele furnizate de orice staţiune de top  de nivel european pentru bovinele de tip Fleckvieh.

Pentru mai multe amănunte ne-am adresat unui interlocutor extrem de amabil şi avizat,domnul economist Gheorghe Săplăcan,directorul S.C.D.C.B Arad.

-Care ar fi componentele de bază ale staţiunii în prezent?

– Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor – Arad îşi desfăşoară activitatea pe două paliere.Primul,cel de cercetare ştiinţifică cuprinde patru laboratoare,de genetică şi ameliorare,de biotehnologii de reproducţie,nutriţia animală şi laboratorul de biochimie şi fiziologie.Palierul al doilea este format din biobaza animală cu un efectiv de 670 de capete,biobaza vegetală întinsă pe 1040 hectare şi sectorul tehnic de deservire a celor două.Activitatea din staţiune este susţinută de 59 de angajaţi,personal în scădere continuă, ca de altfel ca şi suprafaţa de teren aferentă staţiunii. Pentru a putea evolua la nivelul cerinţelor U.E staţiunea este obligată să deţină personal calificat şi specializat, pentru a putea face o cercetare fundamentală şi aplicată de vârf şi pentru a gestiona şi rezolva permanent probleme noi.

 

-Aţi amintit de greutăţi,ele nu au ocolit deloc cercetarea românească în epoca post-decembristă.Cu ce fel de probleme vă confruntaţi?

-Trebuie să menţionez că nu obişnuim să ne lamentăm în privinţa greutăţilor,dacă  ne-am fi limitat doar la lamentări poate azi n-ar mai fi fost staţiunea.Încercăm să ne realizăm obiectivele cu toate dificultăţile întâmpinate.Totuşi situaţia grea în care se afla agricultura şi în special cercetarea agricolă, este dată de concursul a mai multor factori politici şi economici. S-a ajuns astfel în situaţia în care animalele de o mare

valoare genetică nu mai interesează pe nimeni, producţiile obţinute nu pot fi valorificate la preţul real. O grea lovitură au primit crescătorii prin sistarea subvenţiilor pentru producţia de lapte, pentru viţeii obţinuţi şi pentru juninci. Acest fapt a dus la creşterea dezinteresului pentru achiziţionarea de juninci provenite din părinţi cu înaltă valoare biologică. Instituţii ca SEMTEST-urile nu mai achiziţionează tăuraşi proveniţi din vaci mame de taur, pierzându-se astfel o moştenire genetica importantă si indispensabilă, aceasta tot din lipsa banilor.

Politicile financiare ale statului, prin care se taie orice ajutor bugetar pentru staţiuni, a dus la un colaps aproape total al investiţiilor de orice natura, utilaje, infrastructură, laboratoare. Un astfel de colaps investiţionar duce la oprirea progresului tehnologic la poarta instituţiei.

 

-Dincolo de dificultăţile ce s-au succedat în timp,rezultatele înregistrate de S.C.D.C.B Arad sunt remarcabile.Aţi putea prezenta în rezumat câteva aspecte din sfera cercetării?

-În decursul celor 30 de ani  tematica de cercetare a fost structurată pe mai multe domenii: ameliorare, biotehnologii, reproducţie, tehnologia producţiei de lapte, tehnologia producţiei de carne, nutriţie, tehnologii de întreţinere şi exploatare, ecologie, fiziologie şi studii de fezabilitate în vederea înfiinţării fermelor. Toate problemele vizate de experienţele întreprinse în cadrul staţiunii, au drept scop menţinerea integrităţii mediului înconjurător în aşa fel încât toate soluţiile elaborate să fie concretizate prin menţinerea unui echilibru bio-ecologic şi respectarea normelor privind exploatarea taurinelor, conform standardelor prevăzute de Uniunea Europeană. Totodată a existat un transfer permanent de informaţie ştiinţifică între colectivul de cercetători din cadrul staţiunii şi cel de specialişti din teritoriu sau alte staţiuni de cercetare de profil. În acest sens, echipa de cercetători a staţiunii a realizat o activitate susţinută, redactând şi publicând un număr de peste 250 lucrări ştiinţifice, elaborând cinci brevete de inovaţie şi un brevet de invenţie.

Diseminarea rezultatelor cercetărilor întreprinse, precum şi a materialului biologic valoros obţinut în staţiune se realizează în judeţele din vestul şi centrul ţării, principalii beneficiari în acest sens  fiind fermierii.

Prodigioasa activitate a S.C.D.C.B Arad prezintă rezultate remarcabile şi în ceeace priveşte ferma de elită.De asemenea tematica şi obiectivele staţiunii prezintă un interes deosebit atât pentru cercetarea agricolă în general, cât şi pentru fermierii români.

Iată de ce vom reveni în curând şi cu episodul II al cercetării agricole de vârf din această parte a ţării.

 

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt cele mai bune vinuri pe care le poți degusta?

Întreabă orice expert în vin care este cel mai bun mod de a învăța despre vin și acesta îți va spune să...

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: