Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Aradul se menţine în fruntea cercetării agricole româneşti (II)

Aradul se menţine în fruntea cercetării agricole româneşti (II)

Menţionam în primul nostru episod dedicat Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor-Arad (S.C.D.C.B.) că vom reveni cu noi amănunte legate de realizările fermei de elită,amănunte despre obiectivele şi perspectivele cercetării în această zonă a ţării. Biobaza  animală   ce constituie  ferma  de  elită cuprinde  în prezent 670 capete de animale,bovine din rasele Bălţata   Românească şi Brună. Dintre acestea,360 sunt vaci şi 60 juninci, având la dispoziţie  circa    1040 hectare    de   teren   agricol    ce    sunt   indispensabile  pentru  realizarea bazei furajere.

Preocuparea de bază în ferma de elită o constituie ameliorarea structurii genetice a taurinelor, prin aplicarea planului de ameliorare a efectivului de rasă Bălţata Românească şi Brună, elaborat în anul 2002. Prin acest plan sistematic de ameliorare se urmăreşte obţinerea unui număr cât mai mare de vaci „mame de taur” cu performanţe productive specifice rasei Bălţata Românească de tip Fleckvieh şi Brună, precum şi difuzarea materialului biologic de înaltă performanţă în zona de influenţă şi nu numai.

În funcţie de caracterele şi însuşirile  care au fost dorite a se menţine sau a se elimina s-a trecut la nominalizarea împerecherilor prin utilizarea materialului seminal congelat provenit de la tauri testaţi amelioratori. În acest context, se poate aprecia că în ansamblu efectivul de taurine de rasă Bălţată Românească din cadrul staţiunii a parcurs o etapă de deschidere reproductivă, permiţând aportul genetic al unor tauri din import de rasă Fleckvieh, testaţi amelioratori în direcţia capacităţii de sinteză a laptelui, grăsimii şi proteinei din lapte, cu o mare capacitate de transmitere a caracteristicilor legate de conformaţie şi constituţie şi a indicilor legaţi de calitatea ugerului. În acest sens prin dirijarea împerecherilor şi utilizarea materialului seminal congelat de la tauri de rasă Fleckvieh aflaţi în top-ul clasamentului din Europa s-a reuşit crearea unui nucleu autohton care în prezent performează la nivelul rasei din ţările de origine ’’ ne-a precizat Gheorghe Săplăcan,  directorul S.C.D.C.B Arad.

Am continuat dialogul pe tema principalelor obiective ale staţiunii,obiectivă care se prefigurează astfel: cercetare fundamentală si aplicativă, inovare şi dezvoltare tehnologică, multiplicarea şi comercializarea materialului biologic, transferul tehnologic al rezultatelor cercetării,instruire profesională, servicii de consultanţă si expertiză, editarea de publicaţii, relaţii ştiinţifice instituţionale, relaţii de cooperare şi de comerţ interior şi exterior cu diferite instituţii, organizaţii şi agenţi economici, activităţi de cooperare sau de asociere cu alte instituţii,organizaţii,agenţi economici din ţară şi străinătate.

Ţinând cont de tendinţele  crescute de sporire a efectivelor în fermele private şi de interesul crescătorilor particulari pentru procurarea de animale cu potenţial genetic ridicat am dorit să aflăm de la interlocutorul nostru care vor fi direcţiile strategice de dezvoltarea ale S.C.D.C.B Arad.

Principalele direcţii de cercetare-dezvoltare vizează atât ameliorarea bovinelor şi conservarea genofondului valoros,cât şi îmbunătăţirea tehnologiilor de creştere, a tehnicilor moderne de nutriţie.Sintetic direcţiile de cercetare-dezvoltare vor avea la bază următoarele componente:

  • Ameliorarea bovinelor şi conservarea genofondului raselor;
  • Studii asupra eredităţii şi variabilităţii însuşirilor raselor de taurine;
  • Perfecţionarea procesului de reproducţie şi a biotehnologiilor asociate embriotransferului;
  • Perfecţionarea tehnologiilor de creştere şi exploatare a tineretului taurin şi a vacilor de lapte de mare productivitate;
  • Promovarea soluţiilor tehnologice de amenajare interioară a adăpostului, de întreţinere a vacilor, optimizarea mulsului mecanic, sănătatea glandei mamare şi calitatea laptelui prin diferite tehnici de furajare;
  • Promovarea unor sisteme moderne de nutriţie şi optimizarea tehnologiilor de nutriţie a bovinelor şi conversiei furajelor în produse specifice (lapte, carne);
  • Calitatea produselor animaliere şi siguranţa produselor zootehnice;
  • Evaluarea structurii fondului genetic prin studii de genetică moleculara ”  a mai precizat domnul director Gheorghe Săplăcan.

Despre importanţa continuării cercetării  ştiinţifice agricole în această zonă a ţării cred că nu trebuie să facem menţiuni speciale.Au făcut-o şi o fac zi de zi fermierii care au dobândit de aici exemplare de o deosebită valoare biologică şi genetică,sau zecile de ediţii de târguri-expoziţie câştigate de exemplarele provenite de la S.C.D.C.B Arad.

Noi am dori  doar să transmitem toată admiraţia şi aprecierea noastră pentru acest minunat colectiv dedicat  şi devotat muncii şi cercetării, precum şi tuturor acelora care au făcut posibilă supravieţuirea cercetării ştiinţifice în domeniul creşterii bovinelor,în vestul României şi  începutul secolului XXI.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: