Acasă STIRI Asociaţia"Salvaţi Patrimoniul Timişoarei" cere intervenție urgentă pentru salvarea casei Muhle

Asociaţia”Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” cere intervenție urgentă pentru salvarea casei Muhle

Asociaţia Culturală ” Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” (ACSPT) cere primăriei Timişoara să intervină de urgenţă, pe baza unei ordonanţe preşedinţiale, pentru conservarea fostei case a familiei florarului Muhle, care s-a ocupat de arhitectura parcurilor imperiale de la Viena, dar a pus şi bazele Parcului Cişmigiu din Bucureşti.

Inclusă în categoria monumentelor istorice cu valoare de patrimoniu, casa florarului Wilhem Muhle datează de la începutul secolului al XIX-lea, fiind construită de creatorul primului soi de trandafir românesc, pentru care a fost recompensat de Curtea Imperială a vremii.

Aceasta este singura clădire din oraş care ar fi putut primi statut de casă memorială, dar, la începutul anilor 2000, a ajuns în proprietatea unei familii de romi care au lăsat-o în degradare continuă, până la distrugere aproape totală.

“ACSPT a cerut primăriei, prin intermediul unei adrese, să procedeze la formularea unei cereri de ordonanţă preşedinţială prin care să solicite instanţei competenţe pentru a obliga proprietarul imobilului ‘Casa Muhle’ la luarea imediată a măsurilor de punere în siguranţă şi conservare a imobilului sau, în cazul în care proprietarul nu o face de bunăvoie, instanţa să permită primăriei să o facă pe cheltuiala proprietarului”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul ACSPT, Ilie Sârbu.

Printre motivele cererii celor de la “Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” este vorba despre o pagubă iminentă şi care, în prezent, din cauza lipsei demonstrate de cooperare a proprietarului imobilului, nu poate fi altfel reparată.

“Este nevoie de o intervenţie urgentă asupra imobilului în vederea punerii în siguranţă a acestuia şi a efectuării lucrărilor de conservare. Punerea în siguranţă efectuată în anul 2013 nu mai este valabilă încă din anul 2014”, a remarcat Ilie Sârbu.

Asociaţia menţionează şi faptul că în primăvara anului viitor, dreptul de a pune în executare silită obligaţia de a face remedierile se va prescrie conform dispoziţiilor relevante din Codul Civil şi Codul de procedură civilă.

“Din punctul nostru de vedere, continuarea punerii în executare silită a hotărârilor judecătoreşti nu este incompatibilă cu această cerere de ordonanţă preşedinţială (…), cele două demersuri putând merge în paralel, fără absolut niciun impediment legal sau de orice altă natură”, a conchis Ilie Sârbu.

Societatea civilă a luat atitudine, participând ani de zile la mai multe proteste chiar în faţa casei Muhle şi strângând semnături pentru a solicita autorităţilor locale exproprierea imobilului care se află în proprietatea familiei de romi.

Romii care au intrat în posesia vilei ce era înconjurată de o imensă grădină plină cu trandafiri şi cu verdeaţă, au solicitat, în timpul administraţiei primarului Ciuhandu, de la municipalitate autorizaţie pentru modificări, dar ei au decopertat clădirea, apoi au demolat şi cea mai mare parte a pereţilor, rămânând doar fundamentul clădirii transformate în ruină.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au dispus, anul trecut, sistarea lucrărilor de aşa-zisă restaurare, dar procesul de distrugere a continuat.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: