Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Astăzi este Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual

Astăzi este Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual

Astăzi, 27 octombrie, se sărbătorește Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual.  Această sărbătoare a fost adoptată în cadrul celei de-a 33-a Conferinţe Generale UNESCO (Paris, 1980) şi a fost marcată de atunci în întreaga lume.

Primele înregistrări  audio-video de la încept de secol XX, precum  filmele, programele de radio și de televiziune, sunt cu toate parte a patrimoniului cultural mondial. Pentru a ajuta la menținerea unei identități culturale a omenirii, Națiunile Unite au stabilit această zi ca pe una de sărbătoare, în condițiile în care sunt numeroase filmele, programele audio și video care de-a lungul anilor, din diferite motive, au dispărut pentru totdeauna, pierzându-se astfel informații esențiale pentru istoria modernă.

În prezent suntem martorii unui punct de cotitură în ceea ce privește diseminarea informațiilor audio-video. Este ușor să diseminezi informația, dar este mai dificil să o păstrezi, să îi păstrezi sensul, să îi păstrezi unicitatea în mediul virtual. Problematica din spatele menținerii unor documentații existente numai în spațiul virtual este una complexă, marea problemă pe care astăzi și-o pun specialiștii fiind aceea a evoluțiiilor extrem de mari în timp scurt a tehnologiilor digitale, întrebarea firească fiind dacă peste 50 de ani informațiile stocate într-un anumit format vor mai putea fi citite și înțelese de generațiile viitoare. În acest context instituțiile responsabile pentru păstrarea patrimoniului audiovizual, precum sunt bibliotecile, arhivele naționale și toate celelalte instituții din acest domeniu trebuie să păstreze informațiile audiovizuale împreună cu dispozitivele care le și pot citi și reda.

Fiecare înregistrare are ceva de spus despre epoca în care a fost creată, despre societatea timpului, despre economia sau chiar psihologia colectivă a celor care au creat-o. Fiecare eveniment, fiecare părticică de istorie poate fi prezentată în mii de moduri, dar este important ca generațiile viitoare să aibă acces la cât mai multe dintre aceste surse pentru a-și putea forma singure o ideea asupra trecutului.

Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual oferă oportunitatea de a reflecta și acționa în sensul de a oferi generațiilor viitoare baza pentru ca ele să înțeleagă mai bine trecutul, originea anumitor evenimente și a unor stări de fapt.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: