AcasăSTIRI- Átlátszó Erdély

– Átlátszó Erdély

[ad_1]

Legea împotriva fake news are victime neaşteptate în Ungaria: simpli utilizatori de Facebook care au dat share la postări ce critică acţiuni de combatere a pandemiei.

Un bărbat de 64 de ani din satul Szegi, Ungaria, a fost ridicat de către poliţişti dimineaţa la ora 6 în data de 12 mai, cu supiciunea răspândirii unor informaţii false. Fapta incriminată era o postare pe Facebook din 28 aprilie, în care András Kusinszki a criticat guvernul pentru ridicarea restricţiilor în momentul în care numărul persoanelor infectate cu coronavirus s-a plafonat.

„Dacă am atins plafonul, asta înseamnă că în momentul de faţă avem cei mai mulţi infectaţi în Ungaria, da? (…) Înţeleg că dacă îmi părăsesc locuinţa acum, am cele mai mari şanse să mă întâlnesc cu o persoană infectată” – scria Kusinszki. Postarea, critică la adresa guvernului se încheie cu această propoziţie:

„Eşti un tiran fără milă, dar ţine minte: până acum toţi tiranii au fost înfrânţi”.

În cazul lui Kusinszki, poliţia a acţionat în baza codului penal modificat în data de 30 martie 2020, la începutul pandemiei. Modificarea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru cei care publică „informaţii neadevărate” care îngreunează sau zădărnicesc lupta împotriva coronavirus.

Tot atunci s-a instituit un regim juridic extraordinar care îi conferă drepturi discreţionare lui Viktor Orbán, premierul având posibilitatea de a guverna prin ordonanţe de urgenţă, fără votul parlamentului, pe o perioadă nedefinită. (Un scurt rezumat în română despre ce înseamnă regimul juridic extraordinar poate fi accesat aici.

Marţi (26 mai 2020) parlamentul a solicitat guvernului să retragă decizia privind situaţia de urgenţă. Prin această iniţiativă regimul extraordinar a luat sfârşit, guvernarea revenind la normal.

„Le-am spus şi poliţiştilor din secţie, faptul că mi-au acordat atenţie a avut consecințe, probabil că de acum eu o să îmi ţin gura. Nu sunt speriat, nu-mi este frică, o să fiu critic (faţă de putere – n. red.) în continuare, dar prietenii, rudele mă vor atenţiona să mă controlez” – a declarat pentru site-ul 444.hu András Kusinszki, pensionarul din Szegi, un sat de lângă Szerencs din nord-estul Ungariei.

După interogatoriu, în care l-au întrebat pe Kusinszki inclusiv la cine s-a gândit cînd a scris „tiran”, poliţia l-a eliberat, constatând că postarea cu 65 de like-uri, 11 share-uri şi 19 comentarii nu se încadrează în infracţiunea răspândirii de informaţii false.

Opoziţia precum şi presa independentă a fost de părere că guvernul Orbán va folosi această modificare a codului penal nu pentru a împiedica răspândirea de ştiri false, ci pentru a reduce la tăcere vocile critice. Totuși, Judit Varga, ministrul justiţiei, a declarat în mai multe rânduri că opiniile, chiar dacă sunt critice la adresa puterii, nu intră sub incidenţa legii.

„Şi în Gyula s-au golit 1170 de paturi”

A doua zi, în data de 13 mai poliţiştii au bătut la uşa unui alt pensionar, János Csóka-Szűcs din oraşul Gyula, membru al partidului de opoziţie Momentum. După percheziţie, l-au condus la secţie cu suspiciunea răspândirii de ştiri false. În data de 20 aprilie bărbatul a dat share într-un grup local de Facebook unei postări scrise de către deputatul din opoziţie Ákos Hadházy.

În postare Hadházy scria despre un nou mod de protest din Ungaria: şoferii claxonează când trec pe anumite străzi, în faţa instituţiilor publice protestând împotriva reorganizării spitalelor şi a secretomaniei guvernului în ceea ce priveşte măsurile împotriva coronavirus.

János Csóka-Szűcs a distribuit această postare în grupul „De vorbă fără cenzură în Gyula” cu un comentariu inocent.

Potrivit poliţiei, această afirmaţie al lui Csóka-Szűcs „a pus în pericol eficienţa luptei împotriva coronavirus”. Afirmaţia era, de altfel, adevărată: spitalul din Gyula, cu 1200 de paturi, a fost desemnat spital COVID. Pentru că numărul de cazuri din Ungaria a rămas relativ scăzut, spitalul a fost şi este în prezent gol.

Mulţi au numit golirea spitalelor „inumană” pentru că mulţi pacienţi din spitale, inclusiv cei în stare critică sau cu boli în stadiu terminal au fost trimişi acasă, foarte mulţi neavând condiţii pentru continuarea tratamentului.

Poliţia l-a ţinut pe János Csóka-Szűcs timp de 4 ore în secţie, după care l-au lăsat liber fără să înceapă urmărirea penală.

Poliţiştii nu s-au oferit să-l ducă acasă, cu toate că Csóka-Szűcs se mişcă greu: suferă de dizabilitate locomotorie. După câteva zile, săptămânalul Magyar Narancs a aflat că poliţia a descins la Csóka-Szűcs la sesizarea primarului, membru al partidului de guvernământ.

Urmări: autocenzura

Cu toate că este clar că nici Kusinszki şi nici Csóka-Szűcs nu au răspîndit informaţii false, şi s-a decis neînceperea urmăririi penale în ambele cazuri, acţiunea mediatizată a poliţiei are efect: din ce în ce mai mulţi maghiari se gândesc de două ori înainte să posteze comentarii critice la adresa puterii.

„Din ce în ce mai mulţi ne întreabă dacă pot să dea share unor articole pe Facebook, dacă pot scrie despre experienţele lor în sistemul medical. În acelaşi timp, lucrătorii din sistem nu au voie să vorbească, deci ştim puţin despre ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate”, a spus într-o emisiune al 444.hu Bea Bodrogi, avocat la TASZ, o organizaţie non-profit de avocaţi care luptă pentru drepturile individuale.

Potrivit sociologului şi juristului Zoltán Fleck, aceste acţiuni ale poliţiei, chiar dacă nu au efect juridic, sunt foarte eficiente din punct de vedere politic.

„Dacă puterea persecută pe cineva din opoziţie, atunci asta este o ştire doar în rândul elitelor. Dar dacă oamenii văd că vecinii lor, cetăţeni obişnuiţi devin ţintă, atunci efectul de deterenţă este mult mai puternic”, a spus Fleck pentru 444.hu.

„Doar cei care nu lucrează, nu greşesc”, a afirmat despre acţiunile poliţiei Judit Varga, ministrul justiţiei. După părerea ei, cele două intervenţii ale poliţiei nu au o importanţă deosebită, iar presa internaţională nu ar trebui să scrie despre ele.Recent, poliţia a publicat un comunicat prin care „ia în considerare poziţia procurorilor” în ceea ce priveşte cazurile din Gyula şi Szegi, şi îşi revizuieşte procedurile.

Conform comunicatului, poliţia s-a sesizat în 87 de cazuri pentru răspândirea de ştiri false, şi în alte 27 pentru deranjarea ordinii publice. În momentul apariţiei comunicatului de presă 38 cazuri nu erau soluţionate, iar în 6 cazuri s-a început urmărirea penală.

Sentinţe pentru autorii de fake news

În urmă cu câteva zile, au devenit publice primele sentinţe în procesele pentru răspândirea de informaţii neadevărate. Doi bărbaţi din Békéscsaba au primit pedepse totalizând 400 de ore de muncă în folosul comunităţii pentru că au publicat articole care conţineau informaţii false despre coronavirus, a comunicat procuratura din judeţul Békés în data de 22 mai.

Conform comunicatului, unul dintre făptaşi a folosit texte şi fotografii deja publice pentru crearea unui articol care conţinea informaţii neadevărate. Conform acestui articol publicat în data de 2 februarie 2020, s-ar fi găsit persoane infectate cu coronavirus la aeroportul din Ferihegy (Budapesta), ei fiind transportaţi în carantină de către personal medical îmbrăcat în echipament de protecţie.

Autorul a distribuit articolul într-un grup pe o reţea socială unde celălalt făptaş era administrator. Conform autorităţilor, celălalt făptaş a greşit pentru că nu a şters acest conţinut din grup. Procurorii au adăugat că cei doi se cunoşteau şi lucrau împreună de ceva timp publicând articole cu informaţii false cu scopul de a câştiga bani.

Disclaimer PressHub

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc