Acasă ADMINISTRATIE Autostrada Lugoj-Deva ar putea fi terminată abia în trimestrul III din 2018

Autostrada Lugoj-Deva ar putea fi terminată abia în trimestrul III din 2018

Autostrada Lugoj – Deva, respectiv loturile 2, 3 și 4, are preconizată ca dată de finalizare trimestrul III al anului 2018, iar valoarea investiției se ridică la 410 milioane euro, potrivit unui document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Acesta este unul dintre proiectele dedicate transporturilor rutiere care au fost fazate de autorități pe Programul Operațional Infrastructură Mare. Astfel, data începerii implementării proiectului este primul trimestru din 2016, iar data estimată de semnare a contractului de finanțare este ultimul trimestru al acestui an.

În data de 20 octombrie, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a anunțat că lucrările de execuție aferente secțiunilor C și D (de la km 88+016 — km 99+500) din lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva au fost suspendate temporar în urma unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții, din cauza lipsei Autorizației de Construire.

Conform CNADNR, acordul de mediu aferent tronsonului de autostradă Lugoj — Deva: RO ANPM-07/09.09.2010 a fost revizuit în data de 24 decembrie 2013, fiind emis pentru întreg tronsonul de autostradă.

Lotul 4 al autostrăzii Lugoj — Deva a fost împărțit în 4 secțiuni, respectiv: Secțiunea A km 77+361 — km 83+014; Secțiunea B km 83+014 — km 88+016; Secțiunea C km 88+016 — km 94+350; Secțiunea D km 94+350—km 99+500. Pentru secțiunile A și B a fost emisă Autorizația de Construire în data de 15.10.2014.

‘Referitor la secțiunile C și D, menționăm că Proiectul Tehnic aferent a fost avizat cu întârziere în cadrul CTE-CNADNR din cauza identificării unor probleme, respectiv: cimitirul neautorizat de la km 90+275 — km 90+315, halda de cenușă și zgură de la Mintia, km 93+300 — km 94+300; stabilitatea versantului de la km 96+620 — km 97+750, amenajarea Nodului Rutier de la Șoimuș — km 99+500, existența Peșterii Tunel cu lilieci în apropierea localității Șoimuș, în culoarul expropriat în zona km 97+200’, se menționează în comunicat.

Potrivit reprezentanților CNADNR, odată cu identificarea acestor probleme, CNADNR a solicitat Antreprenorului (Asocierea SC Tehnostrade SRL — SC Spedition UMB SRL) transmiterea tuturor modificărilor aduse proiectului față de Acordul de mediu emis în data de 24 decembrie 2013, întrucât este necesară revizuirea acestuia.

“Specificăm că un impediment deosebit în realizarea unui proiect de maximă importanță este tocmai această reluare a întregului mecanism de obținere a Acordului de Mediu și implicit a Autorizației de Construcție, când de fiecare dată la proiect sunt aduse modificări generate de astfel de probleme apărute în teren. În acest sens, CNADNR SA împreună cu Ministerul Transporturilor, analizând atât cazul de față, cât și alte situații similare existente, a propus și lucrează la realizarea unui Memorandum prin care să integreze toate instituțiile cu atribuții în emiterea avizelor și acordurilor pentru realizarea proiectelor din fonduri europene nerambursabile. Pe lângă modificarea Legii achizițiilor publice, vom susține de asemenea și scurtarea timpilor și corelarea activităților tuturor celor implicați, astfel încât anumite activități să se desfășoare cât mai repede și cât mai coerent’, a afirmat Narcis Neaga, director general al CNADNR SA, în data de 20 octombrie.

Acesta a subliniat că în perioada de derulare a programului POS-T 2007 — 2013 au fost întâmpinate multe situații similare, care au fost soluționate în timp, și, ‘tocmai din acest motiv în programul POIM dorim să avem o abordare mult mai strictă, mai fermă și cu o eficientă ridicată’.

De aceea, în vederea evitării riscului de depășire a perioadei de eligibilitate aferentă proiectului autostrăzii Lugoj-Deva lot 2, lot 3 și lot 4 (sector Dumbrava—Deva) finanțat din POS—T în perioada de programare 2007-2013, a fost demarată procedura de fazare a proiectului, astfel: FAZA 1 — lucrări executate, considerate funcționale pentru scopul lor, având ca termen limită de efectuare a plăților data de 31 decembrie 2015, cu rambursarea cheltuielilor eligibile aferente din POS-T 2007-2013; FAZA 2 — restul lucrărilor rămase de executat până la sfârșitul proiectului, cu rambursarea cheltuielilor eligibile din POIM 2014-2020.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: