AcasăSTIRIBarbu: Predarea limbii române în învăţământul primar se va face de către...

Barbu: Predarea limbii române în învăţământul primar se va face de către cadrele didactice de la clasele respective

Predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective, a aprobat joi, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul, a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„A fost pe ordinea suplimentară a şedinţei de Guvern de astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă de la Ministerul Educaţiei, care a fost adoptat. (…) Practic, s-a stabilit că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective. Practic, se revine la situaţia de dinainte de Ordonanţa simplă 9/2018”, a declarat Barbu, la Palatul Victoria, întrebat dacă în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobat acest act normativ.

Ministreul Educației, Valentin Popa şi-a anunţat joi demisia din funcţie. El a explicat că a decis să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

Reamintim că Ministerul Educației Naționale (M.E.N.) a emis în luna august o ordonanță privind modificarea şi completarea Legii educației naționale, act normativ care prevede că ”în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Prin aceasta, practic, învățătorii din școlile cu predare în limbile minorităților naționale nu mai aveau voie să predea materia ”Limba și literatura română”, iar în locul lor  urmau să predea disciplina respectivă doar profesori de limba română care, însă, nu aveau specializările psiho-pedagogice și nici competențele metodice necesare pentru lucrul cu copiii din ciclul primar.

Mai multe școli și licee cu predarea în limbile germană și maghiară din țară au declanșat grevă de avertisment și au cerut abrogarea art. I. pct.17 a OUG nr. 9/23.08.2018, care prevede predarea Limbii şi literaturii române la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale de către profesori cu studii superioare de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc