Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Biblioteca din Deva, centru regional de formare profesională

Biblioteca din Deva, centru regional de formare profesională

Centrul regional din cadrul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” va asigura sustenabilitatea activității de formare inițiată în programul Biblionet.

Începând cu anul 2008, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a fost implicată în Programul BIBLIONET, program implementat în România de Fundația IREX și finanțat prin inițiativa Global Libraries a Fundației „Bill și Melinda Gates”, având drept scop realizarea accesului gratuit la calculatoare și internet pentru membrii comunităților locale. Acest acces a fost și este asigurat de bibliotecile publice din județ unde au fost organizate și au devenit funcționale Centrele Biblionet.

Succesul programului este incontestabil, de la un an la altul rețeaua Biblionet s-a extins, iar numărul celor care au beneficiat de avantajele accesului la informație pe internet a crescut simțitor. Acum, la capătul a 5 ani, Programul Biblionet intră în faza finală de implementare, prin urmare investițiile care se vor realiza în anul 2014 vor fi direcționate exclusiv spre sustenabilitatea programului.

În acest sens, dat fiind că prin programul Biblionet s-au realizat centre de formare în fiecare bibliotecă județeană din România, Fundația IREX, cea care implementează programul, dorește să pună în practică și să facă operațional un sistem care să asigure pregătirea pe mai departe a bibliotecarilor formatori și a cursurilor oferite comunității. Se va forma, astfel, un sistem de centre regionale de formare, un element supra-ordonat în strategia de sustenabilitate, centre care vor avea un rol esențial și bine determinat în continuarea proceselor de formare în bibliotecile publice. Aceste centre vor fi acreditate în instruirea formatorilor și vor crea în continuare cursuri și programe care vor fi împărtășite apoi gratuit tuturor comunităților din România care au o bibliotecă publică, adică municipii, orașe și comune.

Este o mare bucurie și prilej de mândrie pentru județul Hunedoara faptul că Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” a fost aleasă de curând de către IREX să devină un astfel de centru regional, alături de celelalte trei din România (Cluj, Brașov, București). Centrul regional din cadrul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” va asigura, astfel, sustenabilitatea activității de formare inițiată în programul Biblionet.

Selectarea bibliotecii noastre în acest amplu proiect este o recunoaștere a seriozității și implicării responsabile cu care am lucrat în cei cinci ani care au trecut de la demararea Programului Biblionet. Ne vom angaja, de acum înainte, în această inițiativă ambițioasă și vom dezvolta capacitatea bibliotecii noastre de a o pune în aplicare, asumându-ne responsabilitățile ce ne vor reveni în ceea ce privește asigurarea resurselor (materiale și umane) pentru ca acest centru regional de la Deva să funcționeze la parametri optimi. După cum se observă, cele patru centre vor asigura formarea de formatori pentru bibliotecile publice din întreaga țară, județului nostru fiindu-i arondate o serie de județe din partea de sud-vest a României.

Formarea profesională o vom asigura cu trainerii care urmează să participe la cursuri de formare de formatori, iar pe măsura necesității, vom pregăti alți traineri care își vor oferi serviciile celor interesați din județele arondate.

Centrul regional va beneficia de substanțiale investiții tehnologice și va funcționa la cele mai înalte standarde, ceea ce va permite un nivel ridicat de pregătire pentru bibliotecarii din sistemul de biblioteci publice din România.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: