Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Biblioteca din Deva îl comemorează pe Lucian Blaga

Biblioteca din Deva îl comemorează pe Lucian Blaga

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marchează împlinirea a 120 de ani de la nașterea poetului, filosofului, omului de cultură Lucian Blaga printr-o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Lucian Blaga – Marele Anonim”, astăzi, 7 mai 2015, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Publicul va avea ocazia să urmărească un material conținând numeroase informații despre această mare personalitate a culturii române. Bazată pe o serioasă documentare, prezentarea va contura biografia și cariera literară și diplomatică a lui Lucian Blaga, de la naștere (în ziua de 9 mai 1895, la Lancrăm) până în ultima zi de viață (6 mai 1961, Cluj).

Va fi prezentat: poetul Lucian Blaga, cu cele opt volume de poezii care au reprezentat un punct de cotitură în lirica românească; filosoful, autorul unui original sistem filosofic în celebrele sale trilogii (a culturii, a cunoașterii, a valorilor și, a patra, cosmologică, neterminată); dramaturgul, autorul a 11 piese de teatru inspirate din mitologia și istoria românilor (Zamolxe, Mașterul Manole, Avram Iancu, Anton Pann etc.); traducătorul lui Faust de Goethe și a unor versuri din lirica universală; diplomatul Lucian Blaga, cel care a fost atașat cultural la Varșovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena, apoi ministru plenipotențiar al României în Portugalia.

Anii comunismului au însemnat ani de suferință și de izolare a marelui om de cultură Lucian Blaga, cel care a fost nevoit să-și câștige existența, în ultimii ani ai vieții, ca bibliotecar-șef și apoi director-adjunct al filialei din Cluj a Bibliotecii Academiei. După anul 1965 a fost reabilitat, a început să fie studiat în școală, opera lui fiind tot mai cunoscută și mai apreciată.

Prezentarea va urmări punctual toate marile momente și realizări din viața lui Lucian Blaga. Pe baza prezentării făcute, celor prezenți li se vor adresa întrebări, cei care vor răspunde corect fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Sfaturi pentru vestici: TOP 5 lucruri pe care trebuie să le iei zilnic cu tine în perioada verii

Atunci când trebuie să mergi la birou, în parc sau la plimbare, trebuie să-ți faci o listă cu produsele de care poți...

5 lucruri pe care NU le știai despre WINDSURFING, cel mai spectaculos sport estival

Mulți dintre cei care au încercat windsurfing-ul au declarat că acesta aduce senzații de neuitat și că adrenalina pe care o oferă...

Cât trebuie, de fapt, să stea un laptop la încărcat? Care sunt recomandările experților?

După ce ai achiziționat un laptop sau o baterie nouă pentru cel vechi, specialiștii recomandă încărcarea pentru cel puțin 24 de ore....

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: