Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Bihorenii vor legume și fructe ”cu gust și miros”

Bihorenii vor legume și fructe ”cu gust și miros”

Aproape 100 de fermieri bihoreni au participat miercuri la evenimentul de lansare a Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare Crișana, înființată de nouă cadre universitare și mai mulți fermieri, cu scopul de a susține și promova sectorul agroalimentar din Bihor produsele ‘cu gust și miros’ din județ.

‘Vrem ca produsele sănătoase și cu gust ale agricultorilor bihoreni să ajungă pe masa consumatorului bihorean și fără intermediari. Încercăm să creăm o comunitate în care să fie prezenți toți cei interesați, de la consumatori, producători și instituțiile statului cu responsabilități în această zonă, pentru a potența dezvoltarea economică pe partea de agricultură a județului Bihor. Noi avem un potențial ridicat, dar puțin valorificat. Ne dorim să facilităm dezvoltarea comunității din interiorul ei, cu resursele pe care deja oarecum le are,’ a declarat, pvicepreședintele asociației Crișana, Remus Roșca, citat de Agerpres.

Există două categorii mari de grup-țintă pentru asociație: fermierii — pe care vor să îi ajute să producă eficient produse sanogene și consumatorii — care trebuie să aibă acces la produse sănătoase.

Având în vedere că principala problemă a fermierilor este de a-și vinde produsele, primul proiect al asociației va fi amenajarea unor zone delimitate în piețele orădene, unde vor putea vinde doar membrii asociației. Zonele vor fi branduite cu bannere ‘Produs de Bihor pentru bihoreni’.

‘Pentru a oferi calitate, produsele ce vor fi vândute vor trece prin trei filtre: ne vom cunoaște toți producătorii, membri ai asociației, vom vedea în teren cum produc; apoi fermierii se cunosc între ei și vom fi sesizați dacă se apelează la rele practici; al treilea filtru, cel mai obiectiv, vor fi testele de laborator, efectuate, deocamdată, în Cluj-Napoca,’ a precizat vicepreședintele Roșca.

Alt proiect, care se va derula în luna septembrie, în Cetatea Oradea, va fi un târg de prezentare a comunelor din județ și a producătorilor din aceste localități, pentru a-și face cunoscut potențialul turistic al comunei și producătorii, în scopul de a încuraja orădenii să facă turism în propriul județ și să achiziționeze produse agricole de la concetățenii lor. Pe termen mediu se intenționează înființarea unor spații de depozitare în frig, achiziționarea de produse și revânzarea lor.

Asociația are ca scopuri promovarea produselor agroalimentare bihorene, consilierea fermierilor din județ, organizarea de târguri și colectarea produselor de la agricultorii din Bihor în vederea vânzării lor în piețe sau supermarketuri.

La evenimentul de lansare a asociației au participat președintele Camerei Agricole Bihor, Dan Corbuț, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Cristian Buzlea, directorul APIA, Florian Pavel, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: