Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Biserici de lemn din vestul țării, printre cele care sunt prezentate într-un...

Biserici de lemn din vestul țării, printre cele care sunt prezentate într-un documentar de excepție

Mai multe biserci de lemn din județele din vestul țării vor fi prezentate în filmul “Biserici de lemn din România”, de Kiki Vasilescu, documentar care va avea premiera pe ecranele românești în februarie, informează un comunicat al producătorilor.

Documentarul este o incursiune aparte într-un teritoriu al României cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepționale, tipice țării: bisericile de lemn construite în secolul al XIX-lea. Obiectivul producătorilor este să pună pe harta turistică a României aceste construcții unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural și istoric, dar necunoscute publicului.

Printre lăcașurile de cult prezentate în documentar se numără biserica din Curechiu (județul Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784. De asemenea, în documnetar este prezentată biserica de lemn “Trei Ierarhi”, din Troaș, comuna Săvârșin (Arad), biserica de lemn din Lunca Moșilor (comuna Baia de Criș, județul Hunedoara), Biserica de lemn din Deleni, Hunedoara, Biserica de lemn din Urși, județul Vâlcea, alături de Biserica din Leleasca, județul Olt, Biserica din Igoiu, Vâlcea, Biserica din Mlaceni și Biserica din Copăceni, ambele din Vâlcea, prezentate în documentar, așteaptă să fie descoperite de către publicul larg.

Documentarul “Biserici de lemn din România” se remarcă prin tehnicile diferite de filmare. O mostră din filmările aeriene realizate cu drone — filmări prezentate de producători ca fiind fără precedent pentru obiectivele din film — pot fi văzute în cele trei minute și jumătate ale trailerului care a fost deja făcut public. Muzica este special compusă pentru documentar de către Brian Katona.

“M-am documentat asupra instrumentelor muzicale românești utilizate în slujbele religioase, precum toaca, și am studiat game specific est-europene care s-ar potrivi stilului acestui documentar. Din acel punct am compus câteva teme pentru diferitele arii de interes ale filmului: lemnul, natura și unicitatea”, a declarat compozitorul american Brian Katona.

“Dorim să mediatizăm aceste manifestări cultural-estetice tradiționale”, spune Cristina Iordache, producător al documentarului. “Dacă subiectul costumelor tradiționale românești este arhicunoscut, bucătăria tradițională românească — gustoasă, dar necompetitivă cu alte gastronomii, iar muzica folclorică — deși recunoscută, apreciată și super-mediatizată, acum considerată desuetă, bisericile din lemn sunt acele valori autentice românești interesante, care au fost puțin prezentate publicului larg până acum”, afirmă ea.

“Documentarul ‘Biserici de lemn din România’ este un film de prezentare a unor construcții cu valoare pentru specificul național arhitectural. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insistă și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici”, explică regizorul Cristian Kiki Vasilescu.

Proiectul este o producție East Movies (casă de producție independentă, cu sediul în București și Los Angeles, specializată în producții TV și de cinema), cu regia semnată de Cristian Kiki Vasilescu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România.

Filmul va fi lansat în luna februarie, la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: