AcasăSOCIALBNR restricționează creditarea; cei mai afectați sunt românii cu venituri mici

BNR restricționează creditarea; cei mai afectați sunt românii cu venituri mici

Începând din 1 iulie, Banca Națională a României vrea sa plafoneze gradul de îndatorare in cazul creditelor ipotecare. BNR a stabilit niveluri maxime ale gradului de indatorare in cazul creditelor ipotecare si de consum, atat in lei, cat si in valuta. Romanii cu venituri disponibile mici si care spera sa ia un credit ar putea fi puternic afectati de la 1 iulie, in contextul in care gradul de indatorare in cazul creditelor ipotecare cu dobanda variabila va fi plafonat la doar 40%, conform unui proiect BNR obtinut de wall-street.ro.

Potrivit modificarilor pe care BNR vrea sa le aduca regulamentului 17/2012 privind unele conditii de creditare, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa nivelul maxim al gradului de indatorare* va fi de la 1 iulie 50% la creditele in lei si 35% la cele in valuta.

In cazul ipotecarelor cu dobanda variabila, banca centrala a stabilit plafonul la 40% in cazul creditelor in lei si 30% la cele in valuta.

Potrivit Wall-street.ro, pentru creditele de consum, unde majoritatea bancilor ofera dobanzi variabile, corelate la evolutia Robor, plafonul setat de BNR este si mai descurajant, de 25% la imprumuturile in lei si 15% la cele in valuta.

Aceste masuri sunt valabile atat pentru bancile comerciale cat si pentru IFN-uri.

Proiectul mai specifica faptul ca „pentru primul credit pentru investitii imobiliare contractat in scopul achizitionarii unei locuinte ce este/urmeaza a fi ocupata de debitor, gradul total de indatorare si fiecare dintre nivelurile aferente creditelor pentru investitii imobiliare sunt cu 5 puncte procentuale mai ridicate fata de valorile prezentate in tabel”.

Totodata, BNR a stabilit ca bancile sa creasca socul de dobanda in cazul simularilor efectuate pe rate inainte de a acorda un credit, de la 0,6 puncte procentuale la 2 puncte procentuale. In cazul socului pe cursul de schimb, deprecierile luate in calcul au ramas la fel ca in 2012: 35,5% pentru euro, 52,6% pe francul elvetian si 40,9% pe dolar.

Mai multe banci din piata acorda in prezent credite ipotecare aplicand un grad de indatorare intre 50 si 70%, chiar fara sa ofere beneficiul unor rate fixe pentru mai multi ani.

Sursa: wall-street.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc