Acasă Internațional Brian Whitmore: „Nu toate țările europene vor să combată pericolul rusesc”

Brian Whitmore: „Nu toate țările europene vor să combată pericolul rusesc”

*Acest articol a apărut mai întâi în newsweek.ro*

Pentru a combate influența malignă a Rusiei asupra democrațiilor occidentale, guvernele trebuie să treacă de la sancțiuni la acțiuni de limitare, de izolare („containment”) a efectelor războiului hibrid, a declarat Brian Whitmore, analist american specializat în Rusia.

„Trebuie să creștem nivelul de rezistență la noi acasă. Trebuie să facem ceva cu polarizarea din societățile noastre, să eliminăm echitățile, pe care Rusia le folosește pentru a semăna discordie, să combatem eficient operațiunile de spălare a banilor”, a declarat el într-o videoconferinţă interactivă despre dezinformare, ştiri false, propaganda rusă şi efectele ei asupra României şi asupra relaţiilor bilaterale, organizată de Ambasada SUA la București. 

Brian Whitmore este senior fellow și director specializat în Rusia la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (Center for European Policy Analysis- CEPA), prestigios think-tank american ce l-a avut drept membru și pe Wess Mitchell, adjunct al Secretarului de Stat al SUA.

Întrebat dacă guvernele țărilor europene manifestă o dorință reală de a combate influența nocivă a Rusiei asupra lor, Whitmore a punctat că implicarea acestora ”variază de la țară la țară”.

„Țările baltice sunt cele mai decise să lupte cu efectele războiului hibrid declanșat de Rusia. Văd multă rezistență, determinare și în România. Cu cât te deplasezi spre Vest, oamenii înțeleg mai greu pericolele. Observi din ce în ce mai puțin interes față de agresiunea rusească”, a spus analistul CEPA.

El a dat ca exemplu unele țări membre ale Grupului de la Vișegrad, printre care și Slovacia, care au încheiat contracte avantajoase cu Rusia în domeniul energiei și care sunt mai puțin interesate să confrunte această țară.

„Corupția este noul comunism”, a decretat Brian Whitmor, referindu-se la strategia regimului Vladimir Putin de a o folosi ca pe o armă eficientă pe a destabiliza Occidentul. El a făcut o paralelă cu Războiul Rece, când URSS folosea comunismul ca pe o armă ideologică, în confruntarea cu SUA și aliații săi capitaliști.

”Nu m-am decis dacă propaganda rusă s-a sofisticat de la Războiul Rece încoace, când era de-a dreptul hilară, cu eforturile sale de a demonstra că americanii au regizat faptul că au ajuns pe Lună- sau rețelele sociale o fac mai ușor de răspândit, deci mai eficientă”, a punctat analistul CEPA.

Cine e Brian Whitmore

Brian Whitmore a fost comentator specializat pe Rusia pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty(RFE/RL). A lucrat timp de opt ani la Boston Globe, întâi în redacţia de la Moscova, apoi la Praga, în calitate de corespondent pentru Europa Centrală şi de Est.

Anterior, a fost corespondent politic şi editorialist la The Moscow Times şi la publicaţia The Sankt Petersburg Times. De asemenea, a predat relaţii internaţionale la Universitatea din South Carolina şi a fost lector invitat la Facultatea de Relaţii Internaţionale a Universităţii de Stat din Sankt Petersburg, Rusia şi la Universitatea Naţională Mechnikov din Odessa, Ucraina.

Articolele lui Brian Whitmore au apărut în importante publicaţii occidentale despre relaţii internaţionale, inclusiv The Atlantic, The New Republic, Foreign Policy şi Newsweek şi i se solicită frecvent comentarii politice de către CNN, BBC şi NPR.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pantofii tăi sunt prea strâmți? TOP 6 moduri de a-i lărgi, pe care NU le știai!

Există milioane de perechi de pantofi pe piață. Trebuie doar să îți rezervi timp pentru a fi sigur că pantofii pe care...

România este clasată pe ultimul loc la reciclarea deșeurilor în UE. Din 2020, riscăm amenzi de 200.000 euro pe zi!

    Din 2020, România trebuie să ajungă la o rată de reciclare de minimum 50%. Imposibil, în acest moment, însă Curtea de Justiție...

Vrei să crești un copil inteligent? Investește în jucăriile potrivite!

Tot mai mulți părinți se mândresc cu nivelul de inteligență al copiilor lor și o pun pe seama moștenirii genetice sau a...

TOPul cautarilor globale în Google în 2019 – Cum arată lumea prin filtrul motorului de căutare?

Liderul in domeniul motoarelor de cautare, Google, a facut publice cele mai cautate expresii, cuvinte si subiecte din anul 2019. Datele au...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: