AcasăSTIRICLUJCamere sterile, construite de Untold şi de Asociaţia Dăruieşte Viaţă la Spitalul...

Camere sterile, construite de Untold şi de Asociaţia Dăruieşte Viaţă la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. Acestea sunt primele realizate în Transilvania

Două camere sterile au fost construite la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca de către Untold şi Asociaţia Dăruieşte Viaţă, acestea urmând să asigure tratamentul corespunzător în cazul mai multor tipuri de cancer. Acestea sunt singurele camere de acest gen din Transilvania.

Organizatorii Festivalului Untold au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că împreună cu Asociaţia Dăruieşte Viaţă au construit primele două camere sterile din Cluj-Napoca, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, pentru a asigura pacienţilor tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor şi a altor tipuri de cancer.

“Sunt primele camere sterile construite în Cluj-Napoca, într-o secţie de onco-hematologie şi acestea vor asigura creşterea ratei de supravieţuire a copiilor bolnavi de cancer trataţi în cadrul Spitalului de Pediatrie II. De altfel sunt singurele camere de acest gen din Transilvania. La Spitalul de Copii din Cluj-Napoca sunt trataţi anual sute de copii la secţia de hemato-oncologie”

În lipsa tratamentelor corespunzătoare şi aplicate la timp, dar şi din cauza infecţiilor spitaliceşti, copiii bolnavi de cancer din România au de două ori mai puţine şanse la viaţă decât cei din ţările occidentale”, se arată în comunicat.

Valoarea totală a proiectului este de peste 100.000 euro, din care 18.000 de euro au fost banii donaţi de către fanii festivalului, iar diferenţa de 82.000 de euro, fiind finanţată de Untold.

“Proiectul a presupus recompartimentarea spaţiului astfel încât să putem crea un adevărat sistem de camere sterile, care presupune un SAS cu presiune pozitivă, din care se intră în cele două camere sterile care au la rândul lor o presiune pozitivă mai mare decât cea din SAS. Această presiune asigură sterilitatea aerului: în momentul deschiderii uşilor presiunea pozitivă împiedică aerul să intre în SAS sau în camere, astfel că niciun microb nu pătrunde în spaţiul în care se află copilul cu imunitate scăzută”, a precizat sursa citată.

Organizatorii Untold au mai menţionat că instalaţia de tratare a aerului este cea care asigură această diferenţă de presiune între cele 3 zone: hol, SAS şi camere, monitorizează presiunea şi asigură condiţiile necesare de puritate a aerului printr-un sistem de filtre hepa. Sistemul de acces în compartimentul steril este de tip interlock, care nu permite deschiderea simultană a uşilor SAS-ului şi camerelor.

Camerele sunt prevăzute fiecare cu un pat pentru un singur pacient, dar copiii au nevoie să fie însoţiţi de mamele lor pe parcursul tratamentului, astfel că există în dotare canapele speciale pentru mame.

Toate materialele folosite sunt speciale pentru astfel de medii, iar saloanele sunt dotate cu paturi acţionate electric, care asigură un confort sporit pacientului, dar şi cu canapele pentru mamele care îi însoţesc pe copii pe toata perioada tratamentului.

Directorul de marketing şi comunicare al Festivalului Untold, Edy Chereji, a spus că această campanie a pornit de la o statistică ce spune că în România rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer este sub 50 la sută.

“Am pornit această campanie de la o statistică îngrijorătoare: în România, rata de supravieţuire a bolnavilor în lupta cu cancerul este de sub 50%. Ne-am dorit să ajutăm la schimbarea acestei realităţi dramatice. Ne-am implicat şi am întins o mână de ajutor spre secţia de hemato-oncologie de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde sunt trataţi anual 100 de copii, alături de partenerii noştri de la Dăruieşte Viaţă, dar şi de fanii festivalului care au contribuit la acest proiect”, a declarat Edy Chereji.

Vicepreşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Oana Gheorghiu, a spus că prin donaţia făcută fanii festivalului au arătat că au puterea de acţiona în interesul comunităţii atunci când statul nu are grijă de cetăţenii săi.

“Le mulţumim  fanilor festivalului pentru contribuţia pe care au adus-o la proiectul Dăruieşte Viaţă si UNTOLD de a dota Spitalul Clinic de Urgenţă din Cluj cu un sistem de camere sterile pentru tratarea copiilor bolnavi de leucemie. Prin donaţiile lor au arătat că au puterea de a acţiona în interesul comunităţii, atunci când statul nu are grijă de cetăţenii săi. Ei sunt exemplu pentru noi toţi!” a declarat Oana Gheorghiu.

La rândul său, şeful Clinicii de Pediatrie II, Cluj-Napoca, conf. dr. Gheorghe Popa, a explicat că este vitală asigurarea unor condiţii sterile pentru un copil aflat sub tratament. 

„Asigurarea unor condiţii sterile este vitală pe perioada când copilul cu leucemie face tratament. Protocoalele în leucemii presupun administrarea unor doze mari de citostatice, tratamente care salvează vieţi, dar care le scad imunitatea micuţilor pacienţi. Izolarea în camerele sterile va ajuta ca tratametul aplicat să fie unul cu adevărat eficient, pentru că în asemenea cazuri infecţiile sunt cea mai frecventă cauză de deces”, a spus şeful Clinicii de Pediatrie II, Cluj-Napoca.

Sursa: news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc