Acasă STIRI BIHOR Carnavalul Florilor vine de la Debrecen în Oradea cu care alegorice, dansuri...

Carnavalul Florilor vine de la Debrecen în Oradea cu care alegorice, dansuri populare și un concert al Orchestrei Simfonice Țigănești din Budapesta

Unul dintre cele mai mari și renumite festivaluri ale Europei Centrale, Carnavalul Florilor din Debrecen, Ungaria, va avea loc în perioada 14 – 21 august 2018, pe agenda celor opt zile fiind și o serie de programe care se vor desfășura în România, la Oradea.

La fel cum s-a întâmplat și la edițiile anterioare, Oradea întâmpină și anul acesta carele alegorice ale festivalului, alături de orașul Debrecen din Ungaria. În data de 21 august ele vor mărșălui din Debrecen până în centrul Oradiei, după care, în 22 august va ajunge și pe Valea Ierului, în localitatea Diosig.

În acest an vor fi prezente cinci care alegorice la Oradea, respectiv în Valea Ierului: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor două orașe, simbolizate de Teatrul din Oradea și Teatrul din Debrecen, carul comun al celor două consilii județene, care va simboliza tradițiile oenologice ale regiunii, carul realizat de Aquatikum Debrecen și carul realizat de centrul comercial Forum din Debrecen. Carele vor fi însoțite de ansambluri de dans popular, dans modern și majorete, iar formația care va însoți carul comun în Debrecen și de asemenea cea care va deschide alaiul carelor din Oradea va fi Ansamblul Bihorul.

Marți, 21 august, de la ora 10:00, carele alegorice care sosesc din Debrecen vor staționa pe banda de evitare a sensului giratoriu la intersecția străzilor Dacia cu Transilvania, după care la ora 14:00 parada va porni către Piața Unirii pe traseul: Bulevardul Dacia – Bulevardul Decebal – Strada Tudor Vladimirescu – Piața Unirii. Ajungând la destinație în jurul orei 15:30, carele vor fi dispuse pe calea de trafic din Piața Unirii, unde vor putea fi admirate până la ora 22:30.

Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR) a pregătit și un eveniment inedit, invitând la Oradea Orchestra Simfonică Țigănească din Budapesta, care va susține un concert extraordinar în cadrul Carnavalului Florilor pe scena din Piața Unirii. Scena va avea o dimensiune de 14×14 m, fiind cea mai mare scena montată vreodată în Piața Unirii. Aceasta va fi amplasată în mijlocul pieței iar scaunele vor fi dispuse cu spatele spre stația de tramvai.

Evenimentul are deja o tradiție de 13 ani și în fiecare an participarea comunității la acest eveniment este foarte mare. Motivul unui astfel de demers are în spate dorința de a crește acest eveniment și de a le oferi participanților un eveniment de cea mai mare calitate culturală”, a declarat Mihai Jurca, directorul APTOR.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra va urca pe scenă la ora 20:00 cu un repertoriu de creații clasice inspirate din folclorul țigănesc, printre care se vor regăsi piese clasice precum „William Tell Overture” de Gioacchino Rossini, „Dans ungar nr. 5” și „Dans ungar nr.1” de Johannes Brahms, „Palotás” de Ferenc Erkel, „Csárdás” de Vittorio Monti, „Die Fledermaus Overture” și „Tritsch-Tratsch-Polka” de Johann Strauss II, „Ciocârlia” de George Enescu, precum și muzică tradițională la țambal („Cimbalom’s themes”).

Pe lângă repertoriul specific al orchestrei, concertul va aduce în fața publicului și un moment inedit dedicat „celei mai Bihorene dintre viori”, vioara cu goarnă. Varga Carol (Zbiciu) va fi instrumentistul care va cânta la vioara cu goarnă și care va fi acompaniat de către orchestră pe anumite momente, după partiturile scrise de Liviu Buțiu, pentru acest moment special.

Înfiinţată în anul 1985 la Budapesta, orchestra numită și Orchestra celor 100 de viori, este formată din muzicieni ţigani. În 2014 orchestra a fost desemnată “hungaricum”, fiind astfel inclusă între comorile naţionale ale Ungariei.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Vrei să te muți în București? 5 lucruri la care să te gândești înainte de a lua marea decizie

Traiul în orașele mici versus viața în orașele mari a fost mereu un subiect de dezbatere. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: