Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Carol I, o personalitate cu un rol esențial în istoria României...

Carol I, o personalitate cu un rol esențial în istoria României

A devenit deja o tradiție ca o bună parte a activităților noastre culturale să fie consacrate marilor personalități, din toate timpurile, din țară și de peste hotare. Aceste activități au drept public-țintă elevii din licee și gimnazii, lor dorim să le oferim, în acest fel, informații noi și utile prin care să-și completeze cunoștințele dobândite la orele de curs, fără ca astfel să ne substituim în vreun fel profesorilor.  

Una dintre personalitățile care au jucat un rol esențial în istoria României a fost regele Carol I, de la a cărui moarte s-au împlinit o sută de ani, în octombrie 2014.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a comemorat personalitatea marelui monarh român printr-o activitate cultural-educativă desfășurată sub genericul „Centenar Carol I”. Evenimentul a avut loc în ziua de 7 octombrie 2014, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, prilej cu care au fost prezentate viața și realizările lui Carol I, momentele cele mai importante care au marcat domnia de 48 de ani a acestui rege de numele căruia sunt indisolubil legate modernizarea României și alinierea ei la marea familie a țărilor europene.

Activitatea noastră a reprezentat un semn de prețuire față de acest mare rege, un om de o verticalitate etică desăvârșită care a iubit România ca pe propria lui țară, așa cum însuși a declarat în primăvara anului 1866, când a pus piciorul pe pământ românesc. Carol I este personalitatea pe care românii o stimează, o prețuiesc și o respectă cel mai mult, o personalitate pe care o așază în descendența directă și firească a lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu și alți voievozi glorioși. De aceea, cunoașterea epocii lui Carol I, a vieții lui, a realizărilor din timpul domniei sale este o îndatorire pentru fiecare dintre noi, în special pentru cei tineri. Vreme de peste 40 de ani, în regimul comunist, orice informație legată de monarhie, de regii României era cenzurată și alungată din cărțile de istorie. A venit momentul să ne cunoaștem istoria așa cum a fost ea, să luăm exemple de la marii noștri oameni de stat, de cultură, de știință.

Sub sceptrul lui Carol I, cel care a domnit sub deviza „Totul pentru Țară, nimic pentru mine”, s-au înregistrat pași importanți pe drumul creării unui stat modern, consolidat: adoptarea primei Constituții a României în 1866, dobândirea Independenței de stat în 1877, proclamarea României ca regat în 1881, crearea unor instituții fundamentale – Banca Națională, Academia Română, Casa de Economii și Consemnațiuni, universități și colegii etc.

Carol I a condus România ca un adevărat suveran, cu seriozitate și responsabilitate, păstrând echilibrul între puterile statului, fiind el însuși un factor de echilibru. A știut să se înconjoare de marii noștri oameni de stat (Mihail Kogălniceanu, Ion Brătianu, Titu Maiorescu, C.A. Rosetti, Alexandru Marghiloman, Ion Ghica etc.) și a pus interesele României înaintea oricăror alte interese. Astfel, a rămas credincios cuvintelor rostite la intrarea în țară, în mai 1866, la Turnu Severin: „De când am pus piciorul pe acest pământ, am devenit român!”. A acționat întotdeauna ca un bun român, devotat Țării și preocupat de binele ei.

Prezentarea făcută în fața publicului, cu precădere elevi de liceu, a punctat riguros marile momente ale unei jumătăți de secol de domnie a lui Carol I.

Trăim într-o perioadă în care nevoia de modele morale este mai necesară ca oricând, de aceea, a studia personalitatea regelui Carol I este un lucru mai mult decât necesar. Nu putem înțelege istoria ultimilor 150 de ani fără a pune în lumină istoria regalității din România, nu putem înțelege marile transformări și reforme de la sfârșitul secolului XIX fără a cunoaște contribuția inestimabilă a regelui Carol I la modernizarea României. Tineretul este cel care trebuie să cunoască cel mai bine trecutul nostru, marile personalități care au influențat această istorie, marii patrioți care au avut ca ideal binele țării și prosperitatea ei.

După ce au urmărit ampla prezentare despre regele Carol I, tinerii prezenți în sală au plecat mult mai bogați spiritual și au avut motive să mediteze cu seriozitate la datoria pe care fiecare dintre noi o are față de țara în care s-a născut. Regele Carol I, deși născut pe meleag străin, a știut să fie un bun român, s-a dedicat trup și suflet cauzei României și acest lucru merită respectul și recunoștința noastră.

În final, așa cum ne-am obișnuit deja, tinerilor prezenți în sală li s-au adresat întrebări legate de regele Carol I și epoca sa, cei care au răspuns corect fiind răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: