AcasăSOCIAL”Cartoful fierbinte” al creditelor în franci, pasat de Guvern către bănci

”Cartoful fierbinte” al creditelor în franci, pasat de Guvern către bănci

Deși ar avea cea mai directă și mai simplă metodă de a rezolva rapid problema creditelor în franci elvețieni, Guvernul nu pare dispus să aprobe ordonanța de urgență care ar permite convertirea creditelor în franci elvețieni sau alte valute străine în moneda națională, la un curs care să fie cu cel mult 20% peste cel de la momentul acordării creditului și fără alte costuri adiționale. Prin adoptarea unei asemenea măsuri legislative, Guvernul nu ar face altceva decât să pună în practică o recomandare europeană care susține exact acest lucru.

În taifunul creat de creșterea abruptă a cursului de schimb al francului elvețian, Guvernul pare a nu ști încotro să o apuce și, în niciun caz nu își dorește nici asumarea vreunei responsabilități și nici adoptarea unor soluții care să supere băncile.

Trimis de premier să găsească la BNR o soluție, ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat că rescadențarea și programele proprii ale băncilor de conversie și anihilare a efectelor aprecierii puternice a francului elvețian în raport cu moneda națională sunt două soluții pentru problema celor cu credite în franci elvețieni.

[quote_box_center]A fost o discuție foarte bună la sediul BNR. Va continua această discuție și săptămâna viitoare. Am încercat și încercăm să identificăm în primul rând situația în care ne aflăm și apoi să vedem care sunt soluțiile pentru a rezolva, pentru o mare parte dintre cei care au aceste credite în franci elvețieni, pe un termen mai lung, această problemă. Din analiza datelor, pentru că s-a făcut o analiză foarte exactă, s-a constatat că nu este vorba despre 150.000 de persoane care au aceste credite. Vorbim de 75.412 debitori (persoane fizice) și numărul de bănci ce au un portofoliu destul de important, de peste 90%, este de numai șase bănci. Există o soluție la această problemă, din iulie anul trecut, când conform Ordonanței 46/2014, Guvernul a aprobat și a susținut rescadențarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag. Această Ordonanță merge în Parlament și va putea să fie lărgit acest cadru astfel încât să încadrăm cât mai multe persoane din cele 75.000 care au nevoie de o astfel de rescadențare”, a afirmat Vâlcov.[/quote_box_center]

Vâlcov a precizat că luni va avea o nouă întâlnire la BNR și că săptămâna viitoare vor fi discuții și cu celelalte bănci pentru a vedea dacă își permit și ele un program propriu de conversie a creditelor. Ministrul Finanțelor a subliniat că România este o economie liberă și că intervenția Guvernului în astfel de situații nu trebuie să fie în dauna băncilor private. Oficialul MFP a afirmat, de asemenea, că eventuala măsură de ”înghețare a cursului de schimb” ar trebui să fie una acceptată de către bănci, nu impusă.

[quote_box_center]Totuși, nu știu dacă România este Ungaria, dacă România dorește să meargă pe acest model (să impună conversia creditelor — n.r.). Trebuie să vedem soluțiile economice pe care le avem astăzi și pe care le putem aplica fără a îngrădi câștigul sau dreptul altor jucători pe piața și aici mă refer la bănci”, a spus Vâlcov.[/quote_box_center]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc