AcasăSTIRICasa Regală marchează 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand. Vezi...

Casa Regală marchează 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand. Vezi la cât este evaluată coroana Regelui.

Astăzi, 15 octombrie, se împlinesc 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. La Alba- Iulia sunt programate mai multe manifestări dedicate evenimentului, între care și o expoziție la Muzeul Unirii, unde vor fi arătate publicului coroanele purtate de Regele Ferdinand și Regina Maria, evaluate la peste 15 milioane de euro. Pentru a putea fi aduse și prezentate, a fost nevoie de plata unei asigurări în valoare de 10.000 euro, sumă acoperită din sponsorizări.

La manifestări participă Principele  Radu și Principesa Margareta, Principele Nicolae, ai României, care au venit la Alba-Iulia cu trenul regal. Între invitați se numără politicieni, oameni de cultură, personalități locale și naționale.

Proclamaţia Încoronării:

 „Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa Naţională am moştenit Coroana României, după glorioasa domnie a Regelui Întemeietor. Suindu-mă pe Tron am rugat Cerul să dea rod muncei, ce, fără preget, eram hotărât să închin iubitei mele ţări, ca bun Român şi Rege.(…) Pentru răsplata trudelor trecutului, rog Cerul ca Poporul nostru să culeagă în pace roadele lor binecuvântate şi să propăşească în linişte, frăţie şi muncă harnică. Cu inima plină de dragoste şi credinţă mărturisesc dorinţele sufletului meu: Vreau ca ţărănimea, stăpână pe veci pe ogoarele ce le-a dobândit, să le dea toată puterea de rodire în folosul ei şi al binelui obştesc. Vreau ca muncitorimea, credincioasă Patriei, să-şi afle soarta tot mai prosperă întru viaţă de armonie şi dreptate socială. Vreau ca, în hotarele României-Mari, toţi fiii buni ai ţării, fără deosebire de religie şi de naţionalitate, să se folosească de drepturi egale cu ale tuturor Românilor, ca să ajute cu toate puterile Statul, în care Cel-de-Sus a rânduit să trăiască împreună cu noi. Vreau ca Românii din toate straturile sociale, însufleţiţi de năzuinţa unei depline înfrăţiri naţionale, să se folosească toţi de legitima ocrotire a Statului. Vreau ca în timpul Domniei Mele, printr-o întinsă şi înaltă dezvoltare culturală, Patria noastră să-şi îndeplinească menirea de civilizaţie ce-i revine în renaşterea Orientului European, după atâtea veacuri de cumplite zbuciumări.(…)”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc