AcasăSTIRICastorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş în care trăiau în...

Castorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş în care trăiau în urmă cu 200 de ani

[ad_1]

Castorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş în care trăiau în urmă cu 200 de ani, înainte de dispariţia speciei în România, estimându-se că există aproximativ 200 de exemplare în judeţul Arad, după ce în 2002 au fost aduse din Germania 22 de exemplare care au fost lăsate în natură pentru a se înmulţi.

Biologul Parcului Natural Lunca Mureşului (PNLM), arădeanul Gabriel Herlo, a efectuat în trecut un studiu privind populaţiile de castori de pe traseul râului în aval de Lipova, iar în ultimele zile a fotografiat familii de castori pe râul Mureş, chiar în centrul municipiului Arad.

Biologul a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în zona centrală a oraşului sunt stabilite deja câteva familii de castori. Exemplarele pot fi observate de arădenii care se plimbă pe malul Mureşului, dar specialiştii au găsit şi urmele lăsate de castori, respectiv copacii doborâţi.

“Castorii din municipiu s-au obişnuit cu prezenţa oamenilor şi uneori te poţi apropia să îi observi fără să se sperie. În tot judeţul am observat că numărul familiilor de brebi (castor fiber – n.r.) a crescut în 20 de ani, de când s-a făcut repopularea. Specia şi-a recucerit teritoriile pe care le ocupa la începutul anilor 1800”, a spus Gabriel Herlo.

Dacă în 2002 au fost aduse din Germania 22 de exemplare, lăsate în natură pentru a se înmulţi, în urmă cu cinci ani se estima că populaţia de castori a ajuns la 160 de exemplare, iar în prezent ar fi în jur de 200.

Reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului spun că teritoriile ocupate de castori în albia râului Mureş ajung până la Cenad, în judeţul Timiş.

Specialiştii monitorizează familiile de castori şi pentru a se asigura că nu vor deveni ţinte ale braconierilor, amintind că în urmă cu două secole acest animal era printre cele mai vânate pentru blană şi carne şi a dispărut complet din România.

(FOTO: Parcul Natural Lunca Mureşului)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc