AcasăSOCIALCatolicii sărbătoresc Paștele. În acestă noapte credincioșii vor participa la celebrarea Vigiliei...

Catolicii sărbătoresc Paștele. În acestă noapte credincioșii vor participa la celebrarea Vigiliei Pascale

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, aceștia vor participa la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

Ritualul va începe în faţa tuturor bisericilor catolice, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale, de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioşilor, iar apoi cu toții vor asculta vestirea solemnă a Învierii.

În acest an, Biserica Romano-Catolică celebrează marea sărbătoare a Paștelui în data de 27 martie. Aproximativ un milion de cetățeni români sărbătoresc Învierea Domnului în acest sfârșit de săptămână, cele mai mari comunităţi fiind în Transilvania.

Luni, 28 martie, în a doua zi de Paşte Catolic, elevii catolici vor avea liber şi nu vor merge la şcoală, potrivit Ministerului Educaţiei.

Conform datelor recensământului din 2011 un număr de 870.774 de cetățeni români s-au declarat romano-catolici, față de 1.028.401 în anul 2002. Conform datelor recensământului din 2011 județele cu cea mai numeroasă prezență romano-catolică erau: Harghita (200.663), Bacău (94.490), Covasna (73.739), Satu Mare (59.590), Timiș (54.547), Mureș (48.530), Bihor (48.350), Neamț (45.338) etc.

Conform buletinului oficial al Sfântului Scaun în aceeași perioadă recensământul intern al Bisericii Catolice a numărat în România 1.193.806 credincioși romano-catolici, cu 165.405 persoane mai mult decât cele înregistrate de autoritățile române scrie Wikipedia.

Credincioșii romano-catolici au o pondere de 4,5% – 5,5% din populația României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc