Acasă ECONOMIE Ce se întâmplă cu firmele din grupul Tender, după arestarea patronului?

Ce se întâmplă cu firmele din grupul Tender, după arestarea patronului?

Ovidiu Tender, unul dintre cei mai bogați dar, în egală măsură și controversați oameni de afaceri din România, a fost condamnat definitiv la aproape 13 ani după gratii în dosarul RAFO-CAROM și a fost deja încarcerat la penitenciarul Timișoara. Tender, alături de ceilalți inculpați din dosar, trebuie să achite statului aproape 44 de milioane de euro, prejudiciu produs companiei RAFO-CAROM. În aceste condiții ce se întâmplă cu impreiul construit de el?

Afacerile lui Ovidiu Tender se desfăşoară în 10 țări de pe trei continente. De la zăcăminte în Africa, proprietăţi imobiliare în Spania şi în Grecia, până la companii diverse în multe alte ţări precum Austria, Slovenia, Serbia, Kuweit, Senegal, Guinea Bissau și Gambia. În ţară, principalele companii din grupul Tender sunt Prospecţiuni şi Vulcan, societăţi vechi, pe care le-a cumpărat după Revoluție.

Prospecțiuni SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei şi pierderi de două ori mai mari. Asta după ce, cu un an în urmă, declara un profit de aproape 25 de milioane de lei şi cu 450 de angajaţi mai mulţi. Şi societatea Vulcan, într-un singur an a pierdut mai bine de jumătate din cifra de afaceri înregistrată în 2013 şi a acumulat pierderi de câteva zeci de milioane.

Grupul Tender include în țară 14 firme din energie, servicii în industria petrolului şi gazelor, infrastructură rutieră, imobiliare, agricultură şi turism. Omul de afaceri a dezvoltat și proiecte rezidenţiale la Bucureşti, Timişoara şi Hunedoara. În afara ţării, cel mai mare pariu al omului de afaceri a fost cu vestul Africii, unde a concesionat mai multe perimetre pentru explorarea şi exploatarea zăcămintelor de aur, petrol, metale grele, fosfaţi, adică toate bogăţiile Africii, neatinse până la el de vreun român. A reuşit în nici doi ani să concesioneze aproape 20% din suprafaţa Senegalului, peste 5.000 kilometri pătraţi în zona off-shore pentru ţiţei din apele teritoriale comune ale Senegalului şi Guineei-Bissau. S-a dezvoltat mult şi în zona imobiliară. În Spania, Costa Brava, are un cartier imobiliar, iar în Grecia deţine un hotel pe insula Aegina. În Serbia, Ovidiu Tender deţine producătorul de medicamente Fampharm, compania de telecomunicaţii Pupin Telecom, precum şi o staţiune balneară.

Cifrele financiare arată însă că Tender pare a fi rămas fără noroc în ultimul an. Majoritatea companiilor au trecut de pe profit pe pierdere. Să fi știut Ovidiu Tender că va fi închis și astfel și-a pregătit încet lucrurile pentru ca statul să nu aibă de unde să recupereze prejudiciul imens? Ce se întâmplă însă cu toate aceste companii după arestarea omului de afaceri?

Rămâne de văzut dacă Tender a pregătit minuțios totul sau a lăsat imperiul clădit de el la mila hazardului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: