AcasăSTIRICe se întâmplă cu firmele din grupul Tender, după arestarea patronului?

Ce se întâmplă cu firmele din grupul Tender, după arestarea patronului?

Ovidiu Tender, unul dintre cei mai bogați dar, în egală măsură și controversați oameni de afaceri din România, a fost condamnat definitiv la aproape 13 ani după gratii în dosarul RAFO-CAROM și a fost deja încarcerat la penitenciarul Timișoara. Tender, alături de ceilalți inculpați din dosar, trebuie să achite statului aproape 44 de milioane de euro, prejudiciu produs companiei RAFO-CAROM. În aceste condiții ce se întâmplă cu impreiul construit de el?

Afacerile lui Ovidiu Tender se desfăşoară în 10 țări de pe trei continente. De la zăcăminte în Africa, proprietăţi imobiliare în Spania şi în Grecia, până la companii diverse în multe alte ţări precum Austria, Slovenia, Serbia, Kuweit, Senegal, Guinea Bissau și Gambia. În ţară, principalele companii din grupul Tender sunt Prospecţiuni şi Vulcan, societăţi vechi, pe care le-a cumpărat după Revoluție.

Prospecțiuni SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei şi pierderi de două ori mai mari. Asta după ce, cu un an în urmă, declara un profit de aproape 25 de milioane de lei şi cu 450 de angajaţi mai mulţi. Şi societatea Vulcan, într-un singur an a pierdut mai bine de jumătate din cifra de afaceri înregistrată în 2013 şi a acumulat pierderi de câteva zeci de milioane.

Grupul Tender include în țară 14 firme din energie, servicii în industria petrolului şi gazelor, infrastructură rutieră, imobiliare, agricultură şi turism. Omul de afaceri a dezvoltat și proiecte rezidenţiale la Bucureşti, Timişoara şi Hunedoara. În afara ţării, cel mai mare pariu al omului de afaceri a fost cu vestul Africii, unde a concesionat mai multe perimetre pentru explorarea şi exploatarea zăcămintelor de aur, petrol, metale grele, fosfaţi, adică toate bogăţiile Africii, neatinse până la el de vreun român. A reuşit în nici doi ani să concesioneze aproape 20% din suprafaţa Senegalului, peste 5.000 kilometri pătraţi în zona off-shore pentru ţiţei din apele teritoriale comune ale Senegalului şi Guineei-Bissau. S-a dezvoltat mult şi în zona imobiliară. În Spania, Costa Brava, are un cartier imobiliar, iar în Grecia deţine un hotel pe insula Aegina. În Serbia, Ovidiu Tender deţine producătorul de medicamente Fampharm, compania de telecomunicaţii Pupin Telecom, precum şi o staţiune balneară.

Cifrele financiare arată însă că Tender pare a fi rămas fără noroc în ultimul an. Majoritatea companiilor au trecut de pe profit pe pierdere. Să fi știut Ovidiu Tender că va fi închis și astfel și-a pregătit încet lucrurile pentru ca statul să nu aibă de unde să recupereze prejudiciul imens? Ce se întâmplă însă cu toate aceste companii după arestarea omului de afaceri?

Rămâne de văzut dacă Tender a pregătit minuțios totul sau a lăsat imperiul clădit de el la mila hazardului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc