Acasă ECONOMIE Cea mai mare fabrică de nutreţuri combinate din România, inaugurată în prezența...

Cea mai mare fabrică de nutreţuri combinate din România, inaugurată în prezența premierului Ungariei

Cea mai mare fabrică de nutreţuri combinate din România şi una dintre cele mai moderne din Europa Centrală şi de Est, realizată în urma unei investiţii româno-ungare de 15,6 milioane de euro, a fost inaugurată, vineri, la Sânpaul, în prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban.

Fabrica de la Sânpaul are ca acţionari UBM Ungaria, East Grain şi Oprea Avicom şi a fost construită în această comună tocmai pentru ca cerealele produse în centrul Transilvaniei să nu mai plece la export, iar fermierii români să nu mai cumpere nutreţurile combinate din afara ţării.

“Povestea noastră este bazată pe un parteneriat strategic între cele trei firme acţionare, între trei firme din domenii diferite şi din două ţări diferite. Aceste trei firme s-au unit într-un singur scop, înfiinţarea celei mai mari fabrici de nutreţuri combinate din ţară, care este una dintre cele mai moderne la nivel european. Am reuşit acest lucru printr-o investiţie de 15,6 milioane de euro. Consider că vom contribui foarte mult şi la dezvoltarea agriculturii locale şi la creşterea productivităţii fermelor din zootehnie, având un necesar de materii prime, cereale, de 130.000 de tone, la o capacitate de producţie de 220.000 de tone pe an, consider că vom contribui foarte mult la dezvoltarea agriculturii locale. De fapt, România este un producător de cereale foarte important la nivel european, produce peste 30 de milioane de tone de cereale, dar majoritatea din această marfă pleacă la export. Lipsesc capacităţile de producţie, de procesare locale şi din această cauză România pierde foarte mult din valoarea adăugată care ar putea fi adusă în economie prin aceste fabrici”, a declarat presei directorul general al UBM Feed România, Laczko Denes.

Potrivit acestuia, numai la nivelul judeţului Mureş se produc anual 600.000 de tone de cereale, în timp ce capacităţile de depozitare sunt sub 200.000 tone, iar din acest motiv majoritatea producţiei pleacă la export.

“Dacă noi venim cu o capacitate mare de prelucrare, un consumator mare, care cumpără aceste materii prime de pe piaţa locală, acest lucru va contribui la dezvoltarea agriculturii foarte mult. Pe produse finite noi venim cu un know how semnificativ din partea grupului UBM din Ungaria, care este cel mai mare producător de furaje din Ungaria, produce peste 500.000 de tone de furaj pe an. Deţine un know how semnificativ şi de fapt aducem reţetele de acolo şi vom fi capabili să producem cu mare precizie şi produse de înaltă calitate”, a arătat Laczko Denes.

Iniţiatorul proiectului a fost omul de afaceri Emanuel Oprea, care deţine o fermă avicolă şi care a simţit dificultăţile fermierilor români de a se aproviziona cu nutreţuri combinate.

“Judeţul Mureş este şi a fost recunoscut pentru potenţialul şi tradiţia în domeniul agricol dar, din păcate, după anii 90 chiar şi fabrica de furaje de la Iernut – care a fost emblematică – s-a închis şi tradiţia s-a oprit. Dar noi, ca şi fermieri, crescători de păsări şi de animale, avem nevoie şi am avut nevoie de o fabrică de genul acesta în zonă. Atunci împreună cu partenerii noştri maghiari, cu furnizorii noştri de cereale, am hotărât să înfiinţăm o fabrică de genul acesta aici, în centrul ţării. Problema nu e doar zonală, problema e naţională, fiindcă ajungem să exportăm cereale în Ungaria şi în statele vecine şi să importăm produsul finit, ceea ce nu e fiabil economic. Din experienţa noastră de client-furnizor am făcut că trebuie să străbatem distanţe apreciabile să aducem furaje din Ungaria şi, pe de altă parte, să exportăm cereale din centrul ţării către Ungaria. Ideea a venit natural, de ce nu am produce direct aici”, a arătat Emanuel Oprea.

Omul de afaceri a arătat că fabrica va avea o capacitate de producţie de 30 de tone pe oră, peste 220.000 de tone de furaj granulat anual, iar acest lucru s-a reuşit prin achiziţionarea unei tehnologii de vârf.

“S-au investit aproape 16 milioane de euro într-o tehnologie care depăşeste cu mult nivelul de tehnologie care există la noi în ţară şi aş putea spune chiar şi în Europa Centrală şi de Est. E ceva absolut inedit pentru industria prelucrătoare de cereale din Europa. Dorim să investim în continuare, noi, dar şi partenerii noştri, avem atât proiecte separate, cât şi proiecte comune. Noi vom investi aici, în apropiere, într-un abator de pui, pe care sperăm să îl inaugurăm în primăvara anului viitor, o investiţie undeva la 9 milioane de euro. Proiecte sunt şi credem în potenţialul economiei româneşti”, a subliniat omul de afaceri Emanuel Oprea.

Foto: Mediatica 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cât trebuie, de fapt, să stea un laptop la încărcat? Care sunt recomandările experților?

După ce ai achiziționat un laptop sau o baterie nouă pentru cel vechi, specialiștii recomandă încărcarea pentru cel puțin 24 de ore....

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: