Acasă STIRI CEH nu va mai echilibra sistemul energetic național

CEH nu va mai echilibra sistemul energetic național

[ad_1]

Accesul Complexului Energetic Hunedoara pe Piața de Echilibrare riscă să fie interzis de la mijlocul acestei luni. Banii necesari ca garanție pentru Transelectrica, în cazul în care CEH nu și-ar fi respectat obligațiile de livrare în sistem a energiei electrice, au fost folosiți pentru plata oamenilor. Conducerea companiei e de negăsit, iar lucrurile la complexul hunedorean par a aluneca spre faliment înainte ca statul să reușească să mai salveze o dată minele și termocentralele din județ. Stat care a girat incompetența celor pe care i-a avizat în funcții, și a contribuit astfel al traseul producătorului de energie.

17 martie, termen final

Complexul Energetic Hunedoara a fost notificat cu revocarea ca PRE (parte responsabilă cu echilibrarea-n.r) începând cu data de 17 martie. Asta înseamnă că de la termenul limită, CEH nu mai poate intra în sistem, pentru echilibrare, nici cu energia produsă la Mintia, nici cu cea produsă la Paroșeni. Neintrarea pe piața de echilibrare, înseamnă că nu va vinde energie la prețuri mari.

Notificarea s-a făcut  în conformitate cu prevederile unui regulament aprobat  prin Ordinul președintelui ANRE nr. 213 din 25 noiembrie 2020.

Conform documentului menționat, OTS (operatorul de transport și de sistem-n.r.) poate decide din proprie iniţiativă să revoce înregistrarea ca PRE a unui participant la piață.  Acest lucru este posibil atunci când se constată că garanţiile financiare furnizate de participantul la piață sunt mai mici decât suma necesară pentru partea responsabilă cu echilibrarea. Același lucru se aplică și atunci când participantul la piață nu a reuşit să crească nivelul garanţiilor la valoarea solicitată. Un alt motiv este atunci când participantul la piață nu a redus dimensiunea PRE, astfel încât garanțiile financiare constituite să fie suficiente sau pentru a se încadra în prevederile procedurii sau nu și-a transferat în termen de 9 zile lucrătoare responsabilitatea echilibrării către altă PRE, care să-și fi majorat în acest interval garanțiile financiare până la suma care acoperă nivelul solicitat de OTS.

Operatorul de Transport și de Sistem, în speță Transelectrica poate revoca înregistrarea unei părți responsabile cu echilibrarea dacă participantul la piață respectiv ”nu şi-a îndeplinit în mod repetat sau pentru o perioadă prelungită de timp celelalte obligaţii care decurg din regulament” și/sau din în cazul unor abateri semnificative şi/sau frecvente.

Iar în cazul CEH revocarea ca parte responsabilă cu echilibrarea vine tocmai din cauza deselor opriri ale termocentralelor.

Conform informațiilor GDD, CEH a fost înregistrat la ANRE cu, să zicem, minim 75 de megawatti. Însă pentru că termocentrala de la Mintia e oprită des, complexul hunedorean provoacă dezechilibre în sistemul energetic național. Iar lipsa de energie de la CEH trebuie suplinită prin megawatti de la alți producători de energie.

Constituirea garanției ar menține CEH ”în joc”

Conform unor surse din cadrul companiei, garanția necesară pentru menținerea CEH ca parte responsabilă cu echilibrarea a fost folosită de conducerea companiei pentru plata avansului aferent lunii ianuarie. Acea garanție e la dispoziția Transelectrica tocmai pentru cazurile în care CEH nu-și îndeplinește obligațiile și provoacă dezechilibre în sistemul energetic național.

CEH ar putea să-și mențină statul de PRE și după 17 martie numai dacă va constitui din nou garanția cerută de operatorul de sistem. Undeva la 5 milioane de lei. CEH ar putea pune în cont un minim de 2 milioane de lei, care i-ar garanta statutul de PRE pentru încă o perioadă de timp, după care ar fi nevoit să asigure ca garanție o sumă mult mai mare.

Iar bani la CEH nu exisă. Minele scot la minim cărbune, iar termocentralele nu funcționează tocmai din cauza lipsei cărbunelui. Ca atare, dacă nu produce energie, CEH nu încasează nici bani.

CEH, în perioada de derogare

Complexul hunedorean a fost notificat despre revocarea ca parte responsabilă cu echilibrarea în perioada în care minerii erau în grevă.

La acest moment, CEH e în perioada de derogare. După retragerea statutului PRE, CEH va putea să-și vândă energia produsă în special pe Piața Zilei Următoare, adică pe acea piață în care prețurile sunt cu mult sub costurile de producere a megawatt-ului la CEH. Adică CEH va vinde în pierdere, iar veniturile vor fi reduse.

Complexul hunedorean însă nu produce energie la acest moment, ci cumpără, pentru că  niciuna dintre termocentrale nu funcționează, că nu are ce arde.

Conducerea CEH nu a vorbit nimic despre acest subiect. Nu a fost de găsit nici în cursul acestei zile. Actuala conducere a fost preocupată să obțină bani pentru salarii din fondul de garantare a creanțelor salariale. Un împrumut dat de stat, timp de trei luni, dintr-un fond la care complexul nu a contribuit niciodată. Și asta pentru pacea socială și menținerea funcțiilor.

În fruntea companiei au fost numiți mereu oameni cu carnet de partid. Unii și-au schimbat culoarea în funcție de cine a fost la putere pentru a rămâne pe funcție. Managementul profesionist a fost doar umbrela sub care statul și-a ascuns oamenii recompensați politic.

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Vrei să te muți în București? 5 lucruri la care să te gândești înainte de a lua marea decizie

Traiul în orașele mici versus viața în orașele mari a fost mereu un subiect de dezbatere. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: